YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 20 Mart 2014

Kadınlara enerjiden 40 milyar tasarruf hedefi

  • Enerjiyi bilinçli şekilde tüketmeyi ve bu yönde tasarruf sağlamayı amaçlayan Enerji Verimliliği Derneği’nin son durağı Gaziantep oldu. Burada kadınları enerji tasarrufuna yönlendiren ‘Enerji Hanım’, çamaşır makinesinden fırına, ütüden bulaşık makinesine kadar ev aletlerinin doğru kullanımıyla ilgili çeşitli tüyolar verdi.

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın öncülüğünde gerçekleşen ‘Enerji Hanım’ seminerlerinin yirmincisine Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da konuk oldu. Işık, Türkiye’nin kullandığı enerjinin yüzde 73’ünü ithal ettiğini hatırlatarak, “Evlerde kullanılan enerji, kadınlarımızın tasarruf tedbirleriyle önemli ölçüde azalacak. Dışarıya ödediğimiz döviz de böylece düşecek” diye konuştu. 

    Sanayide yapılacak enerji tasarrufu ile de 10 yılda 65 milyar TL’lik, aynı sürede evlerde ise 40 milyar TL’lik bir tasarrufun gerçekleşmesi öngörülüyor.

    Enerji tüketiminin yüzde 25’inin sanayide, yüzde 30’unun ulaşımda ve yüzde 40’lık bölümünün ise evlerde olduğunu hatırlatan Aile ve Sosyal Politikalar eski Bakanı Fatma Şahin, “Evlerdeki tasarruf çok önemli. Bunun için evleri kontrol altına almak gerek. Bunu da siz kadınlar başaracaksınız. Bugüne kadar ulaştığımız illerdeki kadınlarla projeyi önemli bir yere getirdik. Projeyi devam ettireceğiz” şeklinde konuştu.

    Toplantıda sahne alan ve konuklara seslenen ‘Enerji Hanım’ da evde kadınların enerjide nasıl tasarruf sağlayacaklarını şöyle anlattı:

    “Fırının kapağını sık sık açıp kapatmayın. Çamaşır makinesini tam doldurmadan çalıştırmayın. Bulaşıkları elde yıkamayın, makinede yıkayın. Buzdolabının buzluk ve soğutma bölümü sıcaklıklarını doğru ayarlayın. Yemekleri sıcak vaziyette iken buzdolabına koymayın. Buzdolabının kapağını sık sık açıp kapatmayın. TV’yi düğmesinden de kapatın. Ütüleme işleminiz bitmeden 5 dakika önce fişi çekin. Mevcut sıcaklık yetecektir. Kullanmadığınız lambaları söndürün.”

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu