YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 13 Mart 2014

Çevre dostu yeşil binalarla enerji tasarrufu

  • Soyak Holding CEO’su Dr. Emre Çamlıbel “Yeşil dönüşüm sadece teknik ve çevreci bir mesele değildir; aynı zamanda topyekün bir davranış değişikliğidir” diyor.

    21. yüzyılın şehirlerinde sürdürülebilir ve yeşil binaların önemi artacak. Soyak Holding CEO’su Dr. Emre Çamlıbel bu süreçteki kritik başarının, yeşil dönüşüm için toplumsal farkındalık yaratmak olduğunu söylüyor. “Soyak olarak, geliştirdiğimiz konut projelerinde sosyal, çevresel ve toplumsal sorumlulukla hareket ediyoruz. Birçok projede, sulama sistemlerinden ısınma ve aydınlatmaya uzanan geniş yelpazede enerji verimliliği ve tasarrufunu hedef alarak; çevre dostu uygulamalarla, daire sahiplerinin ev ekonomisine katkı sağlıyor ve doğal yaşamı korumayı sürdürüyoruz” yorumunu yapıyor.

    Çamlıbel, "mevcut yapı stokundan kaynaklanan sorunlara en genel anlamıyla baktığımızda şunu görüyoruz; karbondioksit gazının dünyadaki salımının yüzde 50’si, su kullanımının yaklaşık yüzde 12’si, atıkların yüzde 65’i ve enerji tüketiminin yüzde 40’ı mevcut yapılardan kaynaklandığını" belirterek ekliyor:

    "Benzer bir şekilde Türkiye’de tüketilen toplam elektriğin yüzde 25’i konutlarda kullanılıyor. Konutlarda tüketilen elektriğin yaklaşık yüzde 20‘si aydınlatma amaçlı kullanıma ait. Bu rakamlar gayrimenkul yatırım sektörünün ciddi biçimde iklim değişikliği ve enerji verimliliği konularında mücadele etmesi gerekliliğini gündeme getiriyor."

    Çamlıbel, enerji tasarrufuyla ilgili rakamlar da paylaşıyor: “İstanbul Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde yaptığımız çalışmalar, yeni enerji üretim tesisi inşa etmek yerine, mevcut binaların enerji verimliliklerinin iyileştirilmesinin daha fizibl olduğunu gösterdi. Yine aynı şekilde eski binaların yıkılıp enerji etkin yenilerinin inşa edilmesi yerine, mevcut binaların iyileştirilmesinin çok daha mantıklı ve hesaplı olacağını gördük.

    Mevcut binalarda sadece ısıtma verimliliğini artıracak uygulamalar sayesinde, enerji tasarrufunda yüzde 25’lik bir iyileşme sağlanabilir. Bu iyileşme rakamı, enerji konusunda yılda yaklaşık 5-6 milyar dolarlık tasarruf sağlayabilir."

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu