YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 18 Şubat 2014

Dünyanın 3. Büyük Gen Bankası Gıda Güvenliği İçin Çalışıyor

  • ABD ve Çin’den sonraki en büyük gen bankası olan Tohum Gen Bankası’nda 3 bin 650 bitki türüne ait 107 bin çeşit tohum saklanıyor. 

    Ankara’da bulunan Tohum Gen Bankası, biyoçeşitliliği koruma altına alıp, gelecek nesillerin gıda güvenliğini garantilemek için çalışıyor. Ziraat mühendisi, biyolog, kimyager ve botanikçilerden oluşan 15 kişilik bir ekibin çalıştığı merkezin Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, Türkiye coğrafyasında bugüne kadar 12 bin çeşit bitki tespit edildiğini belirterek, bunların 4 bininin endemik olduğunu söylüyor. 

    Her yıl 2 bin araştırmacı tarafından Türkiye’nin farklı yörelerinden tohumların gönderildiği merkezde, yabancı tohum bağımlılığını azaltmayı hedefleyen çalışmalar yapılıyor. Doç. Dr. Masum Burak, doğal şartlara ve hastalıklara dayanıklı, verimi yüksek çeşitler geliştirildiğini; hububat ve bakliyatta yüzde 100 yerli çeşitler üretmeyi başardıklarını belirtiyor. 

    Buğdayda binin üzerinde çeşidin tescil ettirildiği merkezde, bir çeşidin tescili için araştırmacılar 12 yıl çalışıyor. Üretilen tohumlar AR-GE yetkisi olan özel firmalara veya üniversitelere veriliyor. 

    Doç. Dr. Masum Burak, Gen Bankası’nda kuraklık için de çalışma yapıldığını belirterek, “Gelecek 50 yıl içinde Akdeniz havzasında kuraklık bekleniyor. Kuraklığa dayanıklı 12 çeşit buğday ve arpa tohumumuz var." diyor.

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu