YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 15 Aralık 2008

Yerli Malı Rüzgâr Türbinleri Geliyor

  • 13.12.2008 Radikal

    ANKARA - Yenilenebilir enerji kaynaklarından rüzgâr enerjisi yatırımlarına ağırlık veren Türkiye’de, artık yerli malı rüzgâr türbinleri de üretilecek. Model Enerji şirketi tarafından Ankara’da kurulacak fabrikada Türkiye’nin ilk megavat düzeyinde, uluslararası sertifikasyona sahip ve Türk markasına sahip rüzgâr türbinleri üretilecek.

    Model Enerji ortağı ve Genel Müdür Yardımcısı Güç İçelli, amaçlarının kurulum yerine ve yöresel rüzgârlara göre, özel olarak ve özenle tasarımlanmış rüzgâr türbinlerini Türkiye’de üreterek, sektörde öncü olmak ve bu alanda dünyanın tanınmış markaları arasında yer almak olduğunu söyledi.

    Parça üretenler var

    Her bir rüzgâr türbini tepeden tırnağa dikkate alındığında Türkiye’de sadece türbinin kanat, kule ya da dişlilerini üreten üreticiler bulunduğunu ancak bunun tamamını kendi markasıyla, sertifikasyon sahibi üreticilerden aldığı ekipmanla yapan bir üretici bulunmadığına dikkati çeken İçelli, “Bu anlamda bir ilkiz” dedi.

    Türkiye’de rüzgâr sektöründe faaliyet gösteren üreticilerden en büyük farklarının üretilen makinelerin kilovat değil, megavat boyutunda güç üretmesi olduğunu belirten İçelli, yenilenebilir enerji sektöründe dünya liderleri arasında bulunan American Superconductor (AMSC) firmasının bir yan kuruluşu olan Windtec’in rüzgâr enerjisi konusundaki know-how ve deneyimlerinden de yararlandıklarını söyledi.

    Yüzde 100 yerli olacak

    Ürettikleri türbinlerin Alman Germanischer Lloyd uluslararası sertifikasyona sahip olacağını anlatan İçelli, üretimde yerli tedarikçi kullanacaklarını, ilk üç yıl içinde yüzde 70, 5 yıl içinde de yüzde 100 yerli üretim yapılacağını aktardı. İçelli, bunun Türkiye’nin enerji konusunda dışa bağımlılığını azaltma noktasında da katkı sağlayacağını ifade etti.

    Rüzgâr türbini üretmenin araba üretmeye benzediğine işaret eden İçelli, rüzgâr türbinlerinin de araba parçaları gibi birçok parçanın birleşiminden oluştuğunu söyledi. Dünyada çok ciddi tekel olduğunu ve yatırımcıların cebinde parası olmasına rağmen bu makineleri temin etmede sıraya girdiğini ifade eden Güç İçelli, “Biz kendi iç atıl kapasitemizi, sektördeki tecrübeli firmaları da bu alana yönlendirerek, hem istihdama, hem de rüzgâr türbinlerini yurtdışından almak isteyen ve rüzgâr çiftliği üreticilerinin dövizlerinin ülkede kalmasında faydalı olabiliriz diye düşündük ve bu işe soyunduk” diye konuştu.

    Piyasada bir türbinin maliyetinin megavat başına 1-1 milyon 200 bin avro arasında değiştiğine dikkati çeken İçelli, Türkiye’de üretilen türbinlerin yurtdışından daha ucuz olacağını söyledi.

    ‘Döviz tasarrufu sağlar’

    Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de yatırımcı firmanın üretim için Ankara Sanayi Odası 2. Organize Sanayi bölgesinde 38 bin metre karelik bir alanda kurulu fabrika arsası satın aldığını belirterek, 18 Aralık tarihinde de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve sektör temsilcileri ile yabancı konukların da katılacağı bir tanıtım töreni yapılacağını ifade etti.

    Bununla birlikte ilk Türk rüzgâr türbininin Türkiye’de yapılması için ‘marşa basılacağını’ ifade eden Özdebir, bunun Ankara sanayisine de hareket getireceğini söyledi.

    Daha önce rüzgâr türbinlerinin direği ve pervanesi Türkiye’de üretildiğine işaret eden Nurettin Özdebir, bunun tamamının Türkiyede üretilmesinin, ciddi bir döviz tasarrufu da sağlayacağını sözlerine ekledi.  (aa)

    30 milyon avroluk yatırım

    Söz konusu yatırımın büyüklüğünün 30 milyon avro olduğunu anlatan Güç İçelli, yıllık 100 tane türbin üretecek şekilde hesaplama yaptıklarını, kapasiteyi yükselttikleri zamanda da yatırım miktarında değişiklik olacağını söyledi. Fabrikayı kurduktan sonra iki adet referans türbin üretme ve bunların sertifikasyonunun alınmasını hedeflediklerini belirten İçelli, “2009 yılının ekim ayına doğru bütün prosedürü tamamlayıp, ilk yerli türbinleri dönerken görmeyi planlıyoruz” dedi.
    Öncelikle amaçlarının rüzgâr türbinlerinden yerli yatırımcıların yararlanmasını sağlamak olduğuna işaret eden İçelli, yurtdışından da talep göreceklerine inandıklarını ve büyük markaların arasında Türk markasını da ekleyeceklerini söyledi.

    http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalHaberDetay&ArticleID=912501&Date=13.12.2008&CategoryID=101

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu