23 Ağustos 2013 NtvmsnbcYalıtımsız binaların harcadığı 2 nükleer santrale eşdeğer enerji, bu alandaki ithalat miktarının da önemli ölçüde artmasına neden oluyor.
Türkiye’de hızlı ekonomik büyüme, sanayileşme, artan teknoloji kullanımı ve nüfus artışı derken enerji kullanımı her geçen gün artıyor. Enerji kaynakları da yeterli olmadığı için ihtiyacın yüzde 75’i ithalatla karşılanıyor. İthalatı azaltmak için sık sık nükleer santraller gündeme gelse de aslında çok daha çevreci ve ekonomik bir çözüm bulunuyor.
Ülkemizde ısı yalıtımı bulunmayan 16 milyon binaya yalıtım yapılması halinde 2 nükleer santralin üreteceği enerji tasarruf edilecek. Türkiye, bu yöntemle yılda 9,3 milyar dolar kazanacak ve enerjide ithalat bağımlılığından kurtulacak.
Türkiye artan enerji ihtiyaçlarını ithalatla karşılıyor. Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak için gündeme en sık gelen çözüm nükleer enerji santralleri olsa da enerjiyi üretmeden kazanmak çok daha çevreci ve ekonomik bir yöntem. Bunun için ülkemizde yaklaşık yüzde 85’inde ısı yalıtımı olmayan 19 milyon binaya ısı yalıtımı uygulanarak enerjide ithalat bağımlılığından kurtulmak mümkün. Bu binalara ısı yalıtımı yapılırsa sağlanacak enerji tasarrufunun ekonomik değeri yılda 9 milyar 265 milyon dolar. Bu rakam 10 bin megavat kurulu güce sahip, yaklaşık 80 milyar kilovatsaat üretim kapasiteli iki nükleer santralin üretimine denk geliyor.
Haberin devamına ulaşmak için tıklayınız.
Norveç açıklarında kurulan Northern Lights tesisi, Avrupa’dan toplanan karbondioksiti Kuzey 2600...
ODTÜ’nün yapay zekâ destekli “Karadeniz Dijital İkizi” ile iklim, balıkçılık, enerji ve kirlilik...
Uluslararası Adalet Divanı, iklim değişikliğiyle mücadelede devletlerin hukuki sorumluluğunu tarihi...
İklim krizinin etkisiyle daha sık ve güçlü hale gelen tropikal fırtınalar, hava tahmininde yapay...
Net sıfır emisyon hedefinin ertelenmesi, dünyayı bin yıl sürecek aşırı sıcaklık dalgalarına mahkûm...
Bitkilerle yapılan fitomadencilik, çevreyi tahrip etmeden nikel üretmeyi mümkün kılıyor. madencilik...
Antarktika üzerindeki ozon deliğinin iyileşme eğilimi sürüyor. NASA, bu yıl ölçülen delik boyutunun...
İYTE ve Malezya’dan araştırmacılar, atık pamuk saplarından doğada çözünebilen, yüksek katma değerli...
TSKB Ekonomik Araştırmalar, COP30’un öne çıkan başlıklarını ve giden...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013