YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 05 Ağustos 2013

İstanbul'da Karadeniz meşesi

  • 2 Ağustos 2013 Cumhuriyet
    İstanbul'un neolitik dönemdeki florası Marmaray kazıları ile ortaya çıktı.

    Marmaray projesi kapsamında Yenikapı’da yapılan kazılarda bulunan Bizans döneminden kalma tekneler büyük ilgi çekti ancak neolitik dönem kalıntıları da İstanbul’un binlerce yıllık geçmişine ilişkin çok önemli bilgileri içeriyor. Neolotik dönem odunsu kalıntıları üzerinde yapılan incelemeler o dönemde İstanbul’da en çok rastlanan ağaç türünün Doğu Karadeniz meşesi olduğunu ortaya koydu. Mutlaka tespit edileceği düşünülen çam, kayın ve çınara ise hiç rastlanmadı.

    İstanbul’un milattan önce 8.000-5.500 yıllarını kapsayan neolitik çağdaki florası Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından gün yüzüne çıkarıldı. Yenikapı’daki kazıları televizyonda izleyip çıkan odunsu kalıntıları gören Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü doktora öğrencisi Reha Mazlum, Arkeoloji Müzesi’ne başvurarak neolitik dönem örneklerini incelemek istedi. Müze de daha önce hiç incelenmemiş örnekleri Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne gönderdi. Mazlum, “Yenikapı, Marmaray Kazılarında Açığa Çıkan Odunsu Kültürel Mirasımız” konulu yüksek lisans tezini Prof. Dr. Bedri Serdar danışmanlığında yaptı.

    Mimaride ceviz
    1 yıl süren çalışma sonucunda neololitik dönem ile günümüz örnekleri karşılaştırılarak göknar, porsuk bitkisi, ardıç, karaağaç, incir, ceviz, kestane, Doğu Karadeniz meseşi, kızılaağaç, söğüt, akçaağaç, dişbudak ağaçları tespit edildi. En yoğun rastlanan ağaç türü meşeydi. 240 örneğin 80-90’ı meşe özelliği gösterdi. Çalışma hakkında bilgi veren yüksek orman mühendisi Reha Mazlum, neolitik dönemde insanlarin yeni yeni yerleşmeye ve evler inşa etmeye başladığınını belirterek inceledikleri ağaçların çoğunun “dal örgü” yöntemi ile ev yapımında kullanıldığını gördüklerini söyledi. Mazlum, bütün mimari yapılarda ceviz ağacı kullanıldığını tespik ettiklerine de dikkat çekti. Mazlum “Kesin bulunacağını düşündüğümüz çam, kayın ve çınar hiç tespit edilemedi” dedi.

    Haberin devamına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu