YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 15 Temmuz 2013

Hardal bitkisinden elektrik üretiyorlar

  • 13 Temmuz 2013 Enerji Günlüğü
    Hindistan`ın Rajasthan eyaletinin güneydoğusunda, çiftçilerin ekip biçtiği hardal ekininin atıklarından elektrik enerjisi üretilerek, temiz enerji elde ediliyor.

    Son yıllarda temiz enerji üretimi küresel dünyanın üzerinde yoğunlaştığı konuların başında geliyor. Birçok ülke temiz enerji elde ederek, doğaya verilen zararı minimize etmek için alternatif yollar geliştirmeyi hızlandırmış durumda. Hindistan`ın Rajasthan eyaletinde hardal ekini atıklarından elde edilen elektrik üretimi, temiz enerji uygulamalarına verilecek örneklerden biri.

    BİTKİ ARTIKLARI SANTRALLERE SATILIYOR
    Rajasthan, Hindistan`ın tarıma çok da elverişli olmayan bir bölgesi. Hardal ekini ise bu topraklarda biçilen ender ekinlerden biri. Rajasthan çiftçileri hardal ekinlerini biçerek, atıklarını bölgede bulunan elektrik santraline satıyor. Ancak satmadan önce söz konusu hardalın saplarını kesmeleri gerekiyor. Kesim işlemi gerçekleştirildikten sonra 1 hafta boyunca güneşte kurutulan hardal ekini atıkları, çiftçiler tarafından traktörlere yükleniyor ve Alwar Power Şirketi`nin bölgedeki elektrik santraline götürülerek, santrale satılıyor.

    Bundan kısa bir süre öncesine kadar Rajasthan çiftçileri elde ettikleri ekin atıklarını yakıyordu. Ancak bugün çiftçiler bu atıkları enerji santraline satarak, uzun vadeli bir gelir elde ediyor.  

    Haberin devamına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu