YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 01 Temmuz 2013

Deniz kaplumbağaları karaya çıkıyor

  • 30 Haziran 2013 Cumhuriyet
    Nesli tükenme tehlikesi bulunan yeşil deniz kaplumbağaları (Chelonia Mydas) ve caretta carettalar, Hatay'ın Samandağ ilçesindeki sahile yumurtalarını bırakmaya başladı.

    Kaplumbağaların, 14 kilometrelik sahilde gece başlayıp, günün aydınlanıncaya kadar süren yumurtlamaları, çeşitli üniversitelerden gönüllü öğrenciler tarafından da izleniyor.

    Samandağ Kaymakamlığı Bilimsel Araştırma Merkezi'nde kaplumbağalarla ilgili çalışmalarda bulunan Dr. Bektaş Sönmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kaymakamlık, belediye, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği'nin desteğiyle bu dönemde sahilde görev aldıklarını söyledi.

    Yuva popülasyonunun geçmiş yıllara göre arttığını ifade eden Sönmez, "Bu yıl sahilimizde yeşil deniz kaplumbağalarının bıraktığı yumurtaların yer aldığı 450 yuva var. Yuvalardan ikisi caretta caretta, diğerleri Chelonia Mydas türüne ait. Bir deniz kaplumbağası 100-200 yumurta bırakıyor. Bunların yüzde 75'inden yavru çğıkıyor. Çıkan yavruların da yüzde 75'i denize ulaşıyor" diye konuştu.

    Sahile bırakılan yumurtaların başta kıyı erozyunu olmak üzere bazı tehlikelerle karşı karşıya kaldığını vurgulayan Sönmez, buna önlem almaya çalıştıklarını kaydetti.

    Haberin devamına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu