YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Mart 2013

Şu çılgın ODTÜ’lüler

  • 20 Mart 2013 Hürriyet
    Dünyaca büyük bir prestije sahip ‘Solar Decathlon’ yarışmasının Çin 2013 ayağına ilk ve tek Türk Takımı olarak ODTÜ katılıyor. Takımın lideri ODTÜ’lü Osman Baytaroğlu, yarışma için tasarladıkları jean kumaşla yalıtılmış evin inşasına yakında başlayacaklarını açıkladı.

    ABD Enerji Bakanlığı, 2002’den bu yana iki yılda bir düzenlediği “Solar Decathlon” ile enerjisini tümüyle güneşten alan, düşük maliyetli akıllı evler tasarlanması ve üretilmesini amaçlıyor. Yarışmaya Türkiye’den ilk defa bir takım katılacak ve oldukça iddialı projelerini yakında inşa etmeye başlayacaklar. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencilerinin inisiyatifiyle kurulan “Solar Decathlon Türkiye Takımı”nın lideri Osman Baytaroğlu, tasarladıkları akıllı evin yapımına yakında başlayacaklarını açıklayarak, “eCOurt’un tasarım aşaması tamamlandı. İnşaatımızın başlangıcı için gün sayıyoruz” dedi.

    GÜNEŞ EVİ
    ODTÜ’lü öğrencilerin tasarladığı ve “eCOurt” adını verdikleri ev bildiğimiz evlerden çok farklı olacak. Tüm enerji ihtiyacını çatısına döşenecek olan paneller sayesinde güneş enerjisinden sağlayacak olan evin yalıtımı ise atık jean kotlarla sağlanacak. Solar Decathlon Türkiye takımı adına konuşan Osman Baytaroğlu, kotun yalıtım malzemesi olarak başarılı sonuçlar doğurduğunu belirterek, “Yalıtım değeri yüksek ve yenilikçi bir çözüm olan atık kotları binanın yalıtımında ve estetik görünüşü ile iç tasarımında kullanmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

    GEMİLERLE ÇİN
    Evin değişik özellikleri sadece güneş enerjisi ve kot pantolonlu yalıtımla da sınırlı değil. Bir diğer özelliği ise bir hafta içinde kurulup, sökülmeye uygun olması. Yaklaşık beş ay sonra Çin’de düzenlenecek Solar Decathlon 2013 yarışmasında sergilenecek olan ev, önce ODTÜ’de kurulacak. Daha sonra ise sökülüp, gemilere yüklenerek Çin’e gönderilecek. Projenin toplam bütçesi ise 230 bin dolar. Bir taraftan Türkiye’de kentsel dönüşüm devam ederken, ODTÜ’lü öğrencilerin hedeflerinden biri de evi yarışmanın ardından yurtiçinde farklı yerlerde sergileyerek, yenilenebilir enerjinin konut sektöründeki kullanımına yönelik örnek teşkil etmesi.

    Çevreci yarışma
    ABD Enerji Bakanlığı tarafından her iki yılda bir düzenlenmekte olan Solar Decathlon, dünya çapındaki 20 takımın başvurularının ve çalışmalarının farklı kategorilerde değerlendirildiği bir yarışma. Yüzlerce aday arasından seçilen 20 takımın, tasarladıkları evi istenen kriterlere uygun şekilde iki yıl içinde inşa etmeleri gerekiyor. Evlerin maliyetlerinin büyük bölümü, takımların işbirliğine gittiği sponsorlar tarafından sağlanıyor.  http://sdteamturkey.com/ adresini ziyaret edebilir.

    Çin’de adım adım eCOurt kurulacak
    Ev öncelikle Ankara’da kurulacak. Taşıyıcı olarak kullanılan çelik strüktür, evin sonrasında da konteynırlara sığacak şekilde parçalanmasına olanak sağlayacak. 15 Temmuz’da yarışma alanında olacak şekilde evin parçaları önce kara yoluyla limanlardan birine (Mersin veya İstanbul), sonrasında denizden Çin’e ulaşacak. İnşaat için takıma ayrılan sürenin 10 gün olması nedeniyle, ev, olabildiğince parçalanmadan ve birleşimi kolay olsun diye birbirine eş parçalar halinde konteynırlara yerleştirilecek.

    Ev, yaklaşık iki hafta boyunca yarışma alanında ziyaretçilere açık kalacak. Yarışma bittikten sonra başlangıçta yapıldığı gibi parçalara ayrılacak olan eCOurt, sonrasında ODTÜ kampusunda belirlenecek bir yerde sergilenmeye başlayacak. Sponsor bulunduğu takdirde, bu süreç Türkiye’nin dört bir yanında tekrarlanarak, evin farklı kitlelere anlatılması hedefleniyor.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu