YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 20 Mart 2013

Türkiye'nin Su Ayak İzi hesaplanacak

  • 19 Mart 2013 CUmhuriyet
    Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye) ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün işbirliği ve Unilever Türkiye'nin markalarından OMO'nun desteği ile Türkiye'nin Su Ayak İzi raporu hazırlanacak.

    WWF Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar, suyun ne şekilde tüketildiğinin tespit edilmesi, her aşamada etkin kullanımının sağlanması ve makro ölçekte akılcı yönetimi için stratejiler geliştirilmesi açısından Su Ayak İzi'nin önemli bir gösterge olduğunu söyledi.

    Su Ayak İzi'ni, birim zamanda harcanan ve kirletilen su miktarı olarak tanımlayan Bayar, Ulusal Su Ayak İzi'nin ise o ülke içerisinde tüketilen tüm mal ve hizmetlerin üretimi için kullanılan toplam tatlı su miktarı olduğunu, örneğin bir ayakkabı üretebilmek için 130 litre su tüketildiğini ifade etti.

    Bu hesaplamanın aynı zamanda uluslararası ticarete konu olan tüm mal ve hizmetlerin üretimindeki görünmeyen su miktarı anlamına gelen ''sanal su'' miktarını da ortaya koyduğunu kaydeden Bayar, ''Mesela İsviçre su ihtiyacının yüzde 18'ini ülke içinde kullanırken, yüzde 82'sini sanal su olarak yaratıyor. Çünkü yüzde 82 ithalatı var. Yani İsviçre, günlük su tüketimine sebep olan malların yüzde 82'sini dışarıdan getiriyor'' dedi.

    Türkiye'de son 20 yılda kişi başına düşen su miktarının 4 bin metreküpten 1.519 metreküpe gerilediğine dikkati çeken Bayar, 2030 yılına kadar ülke nüfusunun 100 milyona çıkacağının ve kişi başına düşen suyun 1.100 metreküp olacağının öngörüldüğünü, WWF Türkiye olarak ülkenin bütüncül ve yenilikçi bir su yönetimine ihtiyacı bulunduğunu savunduklarını kaydetti.

    Su kaynaklarının ikame edilemeyen, sınırlı miktardaki sosyal ve ekonomik kaynaklar olduğunu vurgulayan Bayar, şöyle devam etti:

    ''Küreselleşen ekonomiyle hız kazanan uluslararası ticaret sayesinde, ürünlerle birlikte su kaynakları da dünyanın bir ucundan diğer ucuna taşınmaktadır. Su kullanımı ve suyun dolaşımı arasında gizli kalmış ilişkinin ortaya çıkarılması, su yönetimine yeni bir boyut kazandırmıştır. Bu anlamda, su kaynaklarının yönetimi sadece kamu sektörü veya sivil toplum kuruluşlarının meselesi olmaktan çıkmış, tüm insanlar ve iş dünyası için de önem kazanmıştır.''

    Bayar, Su Ayak İzi'nin hesaplanmasının, çözüm önerisi geliştirilmesi, bireylerin harekete geçmesi, özel şirketlerin su yönetimine katılması ve kamu politikalarında değişim yaratılması için oldukça önemli olduğunu belirtti.

    WWF Türkiye ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü işbirliğiyle Ocak 2012'de Su Ayak İzi'nin ulusal ölçekte karar verme mekanizmalarına dahil edilmesi konusunda ilk adımların atıldığını anlatan Bayar, ''İlgili kamu kuruluşlarının Su Ayak İzi'nin bileşenleri, hesaplama yöntemleri ve bu kavramın su kaynakları yönetimine entegre edilebilmesi için kapasite artırım çalışması gerçekleştirildi. Önümüzdeki dönemde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, WWF Türkiye ile işbirliği içerisinde Su Ayak İzi konusunu önceleyerek nehir havzaları ölçeğinde Su Ayak İzi hesaplamaları gerçekleştirecek. Bu yıl Unilever Türkiye ve onun markalarından OMO ile ikinci aşamasına başladığımız projemiz de Türkiye'nin Su Ayak İzi Raporu çalışmalarına temel oluşturacak'' ifadelerini kullandı.

    Bayar, su tasarrufu konusunda bireylerin günlük hayatlarında yapabilecekleri çok şey bulunduğunu, ancak hükümetlerin bu konunun arkasında kararlı bir şekilde durmalarının daha önemli olduğunu da dile getirdi.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu