YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 04 Mart 2013

Sıtma için dikildi ''Sevgi Yolu'' oldu

  • 2 Mart 2013 Cumhuriyet
    Gökova beldesinde 75 yıl önce bataklığı kurutarak sıtma salgını önlemek amacıyla dikilen ve zamanla boyları 20 metreyi bularak halk arasında ''Sevgi Yolu'' olarak adlandırılan doğal koridoru oluşturan okaliptüsler ilgi çekiyor.

    Muğla ile Marmaris'i birbirine bağlayan Gökova beldesinin Akçağınar köyünde yol kenarında bulunan yüzlerce okaliptüs, 1938 yılında bölgede etkili olan sıtma salgını önlemek amacıyla uzmanların önerisi üzerine Avustralya'dan fidan olarak getirilerek dikildi. Sivrisineklerin üreme alanı olan bataklığı kurutan ağaçların boyu, aradan geçen on yıllarda 20 metreyi buldu. Marmaris-Muğla yolunun 1996 yılında yön değiştirmesine rağmen yol kenarındaki dev okaliptüslere dokunulmadı.

    Ağaçların oluşturduğu ''yeşil tünel'', bölgeyi ziyaret edenler için bir cazibe alanına dönüştü. Tatilcilerin mola verdiği, fotoğraf çekip Akçapınar köyü kahvehanelerinde çay, ayran, kahve içip gözleme yediği nostaljik ve otantik bir dinlence yeri haline geldi.

    Sakar Geçidi'nden bakıldığında ova ortasında yeşil bir çizgi olarak güzel bir görüntü oluşturan yol, bugüne kadar çok sayıda klip, dizi ve televizyon programında doğal dekor olarak kullanıldı.

    Çevreciler koruma altına alınmasını istiyor
    Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Grubu Başkanı Filiz Ersan, yaptığı açıklamada, büyüyen okaliptüslerin dallarının birbirine geçmesiyle oluşan doğal koridorun, ''Sevgi Yolu'' olarak adlandırıldığını söyledi. Ersan, ''Sevgi Yolu''ndaki okaliptüs ağaçlarının, son zamanlarda meydana gelen şiddetli yağış ve fırtınalar dolayısıyla devrilmeye başladığına dikkati çekti.

    Dev ağaçların oluşturduğu koridorun yok olmasını istemediklerini belirten Filiz Ersan, ''Son olarak ağaçlardan 4'ü yıkıldı. Bize başvuran çok sayıda duyarlı vatandaş, bu yolun korunması için girişimlerde bulunmamızı istedi. Bu ağaçların meteorolojik olaylar nedeniyle mi yoksa insan kaynaklı olarak mı devrildiklerinin araştırılmasını istiyoruz'' dedi.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu