YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 31 Aralık 2012

"Dünya Çevre Oscarı" ODTÜ ekibine!

  • 28 Aralık 2012 Radikal
    ODTÜ'lü tasarım ekibi Designnobis, "Dünya Çevre Oscarları" olarak bilinen ABD'deki Green Dot Awards yarışmasında üç ödüle birden layık görüldü.

    ABD 'de düzenlenen Green Dot Awards yarışması 2012 yılı sonuçları açıklandı. Ulaşım, mimarlık, ürün ve hizmet alanlarında yılın en sıra dışı çevreci proje ve çalışmalarını ödüllendiren ve “Çevre Oscar'ları” olarak da anılan yarışmada, ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hakan Gürsu ve ekibin projeleri ödüllendirildi.  Ekibin tasarımları, geri dönüşüm, atık malzeme kullanımı ve sürdürülebilir enerji gibi alanlarda yenilikçi yaklaşımları dolayısıyla ödüllere layık görüldü.

    İŞTE ÖDÜLLER
    Grubun ödül aldığı, “Living Pots Sürdürülebilir Yetiştirme Sistemi” projesinde atık kereste kullanarak düşük karbon salınımlı ve tamamen geri dönüşümlü yetiştirme üniteleri elde ediliyor. Yalnızca ahşap üzerinde üretilebilen “shitake” isimli mantar çeşitlerinin dahi yetiştirilebildiği tasarım, endüstriyel ürünler kategorisinde ikincilikle ödüllendirildi. Tasarım sayesinde bu mantar türünün yetiştirilmesi için artık ağaçların kesilmesine gerek kalmayacak. Tasarım aynı zamanda dekoratif saksı olarak da kullanılabiliyor. Saksılar üst üste istiflenip, endüstriyel kullanımda geniş üretimler yapılmasına da olanak sağlıyor.

    Ödül getiren ikinci tasarım olan “Twist su kaybetmeyen kettle” projesi de kapalı su döngü sistemiyle buharlaşan suyu yoğuşma ile geri kazanıyor. Suyun ısınma süresini de azaltan tasarım, su ve enerji korunumu alanına getirdiği yeniliklerle ev aletleri kategorisinde ikincilik ödülü kazandı.

    “SurfSail42 Sörf ve Yelkenli” tasarımı, aynı anda iki kişinin sörf veya yelken yapabileceği yeni bir deniz aracı sınıfı yaratıyor. Tasarım, 4 metre 20 santimetrelik boyuyla eğitim amaçlı veya profesyonel kullanımda deniz sporlarını teşvik etmeyi hedefliyor. Sörfü iki kişilik spora çeviren tasarım, aynı anda yelkenliye dönüşme özelliğiyle de dikkati çekiyor. Tasarım, ulaşım kategorisinde ikincilik ödülüne layık görüldü.

    ODTÜ Öğretim Üyesi Dr. Hakan Gürsu liderliğindeki Designnobis ekibi, bu yıl ürün dalında verilen toplam 14 ödülün 3'üne sahip oldu. Ekibin kavramsal kategoride yarışan “Tent Güneş Enerjili Araç Şarj ve Park Ünitesi” tasarımı da mansiyonla ödüllendirildi.

    Dr. Hakan Gürsu, ödüllere ilişkin yaptığı açıklamada, 2008 yılından itibaren düzenlenmekte olan yarışmada her yıl düzenli olarak ödül aldıklarını anımsattı.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu