YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Kasım 2012

Yeni neslin hareketsiz çocukları

  • 20 Kasım 2012 Ntvmsnbc
    Yaşının gerektirdiği kadar hareket etmeyen çocuklar hantallaşıyor ve aşırı kiloluların sayısı artıyor.

    Köln’deki Alman Spor Akademisi, çocukları spora yönlendirmek için bir proje yürütüyor.Üç ila dört yaşları arasında çocuklardan oluşan bir grup, Köln yakınlarındaki spor salonunda koşturup duruyor. Michaela Nellesen, 15 yıldan uzun bir süredir çocuklara spor eğitimi veriyor ve yıllar içinde nelerin değiştiğine dair pek çok örnek verebiliyor. Eskiden çocukların spor salonunda iple tavana kadar tırmanabildiklerini belirten Nellesen, bugün bunu hiçbir çocuğun başaramadığını söylüyor.

    Kişisel gözlemleri, bilim tarafından da destekleniyor. Çocuklar eskisi kadar iyi performans gösteremiyor. Güç, dayanıklılık ya da koordinasyon eksikliği hemen göze çarpıyor. Bunun nedeni, giderek daha az hareket etmeleri. Köln'deki Alman Spor Akademisi'nden Mathias Bellinghausen, hareketsizliğin sonuçlarını şu şekilde anlatıyor: “Çocuklara üç yıldan daha uzun bir süre eşlik ettik. O zaman yüksek Beden Kütle İndeksi ve aşırı kiloya sahip çocukların oranı yüzde 17'yi buluyordu. Dördüncü sınıfta ise bu oran yüzde 25 civarındaydı. Eskiden her yedi çocuktan biri hantal ve aşırı kiloluyken, bu oran şimdi dörtte bire indi.”

    Bu dramatik değişikliğin pek çok nedeni var. Genetik faktörler, yanlış beslenme, hatta uyku alışkanlıkları da çocukların kilosunu etkiliyor. Bu sorunu kontrol altına almanın anahtarı ise spor ve hareketli olmak. Akademi'nin de katıldığı “Sınıflar Sporda” adlı kampanyayla çocuklar spora teşvik ediliyor.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu