YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Eylül 2012

Biyoyakıt tartışması

  • 18 Eylül 2012 Ntvmsnbc
    Kuraklık, Almanya'da soya ya da mısır gibi tarım ürünlerinden elde edilen "biyoyakıt" tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

    DW Türkçe

    Kalkınma uzmanları ve çevre dernekleri, biyoyakıt üretimi ile temel gıda maddelerinin fiyatlarındaki artış arasında doğrudan bağlantı olduğu görüşünde. Çünkü tarım alanlarının büyük kısmı biyoyakıtta kullanılacak ürünlere ayrılıyor. Dolayısıyla bu ürünler gıda olarak tüketilemiyor. Gelişmekte olan ülkelerde bunun sonucu açlık felaketi. Biyoyakıtı savunanlar ise bunun iklimin korunmasına hizmet edeceğini söyleyerek, çiftçilere güvenli ve petrol fiyatlarından bağımsız bir gelir vaadediyor. Bu tartışma şu sıralar Avrupa'yı sarmış durumda. Çünkü AB Komisyonu, biyoyakıt hedefinden çark eden bir taslak hazırladı.

    Ulusal Bilimler Akademisi gibi saygın enstitülerin araştırmalarında, biyoyakıtın 'çevre düşmanı' olarak nitelendirilmesinden bu yana, AB Komisyonu'nun da bu konuya bakış açısı değişti. Komisyon'un enerjiden sorumlu temsilcisi Günther Oettinger ve iklimden sorumlu temsilci Connie Hedegaard, AB'nin biyoyakıtla ilgili düzenlemelerini tamamen değiştirecek geçici bir taslak hazırlardı. Taslak, biyoyakıtın ulaşım sektöründe 2020 yılına kadarki oranının yüzde 5 olmasını öngörüyor. Oysa çevrenin kirlenmesinin engellenmesi için AB genelinde biyoyakıtın yüzde 10 oranında kullanılması planlanıyordu.

    Merkezi Berlin'de bulunan Petrol ve Protein Bitkilerini Destekle Birliği (UFOP) adlı lobi kuruluşunun yöneticisi Stephan Arens'e göre yüzde 5'lik fark, biyoyakıt için büyük bir darbe: "AB'nin biyoyakıt konusunda devreye soktuğu süreç oldukça ağır. Bu, Almanya'daki biyoyakıt branşının tamamı için çok ciddi bir kesinti."

    Almanya'da tarım hammadeleri hem dizel, hem de E10 diye nitelendirilen eko benzinde kullanılıyor. Avrupa genelinde her iki benzinde tarım ürünlerinin kullanılma oranı yüzde 4. Almanya bu konuda daha hızlı ilerliyor. Bu yıl nisan ayında biyoyakıt katkı payı yüzde 6,25'e ulaştı. Dünya Açlıkla Mücadele Örgütü'nden beslenme uzmanı Rafael Schneider gelişmeleri şöyle değerlendiriyor: "AB Komisyonu'nun hazırladığı ve biyoyakıt konusundaki değişikliği öngören taslak gerçekten de müzakerelere yön verecek bir belge haline gelip AB tarafından onaylanır mı? İşte bu meçhul. Almanya'da biyoyakıt katkı oranı yüzde 6,25. Şimdi Almanya'nın bu oranı düşürüp düşürmeyeceği sorusu gündemde."

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu