YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 22 Ağustos 2012

Okul sorununa en doğal çözüm

  • 15 Ağustos 2012 Ntvmsnbc
    Marmaris'teki ilköğretim okulunda yemekhane ve anasınıfı için binaya ihtiyaç vardı. Bu sorunu çözmeye karar veren veliler çözümü "kerpiç okul" ile buldular.

    Ayzen Atalay Durmuşoğlu

    Marmaris'teki Turunç Saadet Zeki Ünsal İlköğretim Okulu'nda okul öncesi eğitim de anasınıfı için güzel bir binaya ihtiyaç duyuluyordu.

    Bu işi çözmeye karar veren veliler, yapılacaklar listesine bir de "okul yemekhanesi" eklediler ve "anasınıfı ile yemekhane inşaatı" için kolları sıvadılar. Ancak Okul Aile Birliği üyeleri, farklı bir yöntem izlemeye karar vermişler.

    İnşaat için "kerpiç" kullanıp, binaları hayata geçirmek için Milli Eğitim, Üniversite, Valilik, Belediye ve Kaymakamlık ile elbirliği yapmışlar. Bu işbirliğine inşaatta çalışmayı kabul eden gönüllüler de eklenince proje kısa sürede hayata geçmiş.

    Okul Aile Birliği'nden İrem Bray bu süreci şöyle anlatıyor: “Okulumuzun yemekhane ve anasınıfını içerecek olan ek bina ihtiyacını gidermek için kollarımızı sıvadık. Bunu yaparken önemsediğimiz iki hedefimiz var: İlk amacımız her şeyi devletten beklemek yerine geleneksel imece yönteminin modernize haliyle kendi kaynaklarımızı harekete geçirmek, okulumuza ve çocuklarımıza sahip çıktığımızı, onlara önem ve değer verdiğimizi göstermek, hissettirmektir.

    İkinci hedefimiz ise toplumda sürdürülebilir, doğa ile uyumlu, ekolojik yaşam biçimleri ile ilgili farkındalığı arttırmak... ‘Yeşil Okul’ kavramı ekolojik mimari özelliklere göre dizayn edilmiş, çocukların doğa ile içiçe oldukları, bahçelerinde toprakla ilişkilerini geliştirici etkinliklerin yapıldığı, enerji tasarrufu yapılan, geriye dönüşümlü kağıt kullanılan okulları tanımlamak için kullanılan bir terim.

    Türkiye’de mimari olarak ekolojik bir okul henüz yok. Biz ihtiyacımız olan bu binayı mimarlık bölümü öğrencileri, veliler ve ekolojik farkındalığı olan gönüllülerden oluşan bir grupla Mimar Arda Sander ve Mimar Seçil Sander’in ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün teknik desteği ile ekolojik bir bina olarak hep birlikte tasarlayıp doğal malzemeleri kullanarak hayata geçireceğiz. Turunç Belediye Başkanımız Ali Fuat Fidan'ın,  Marmaris İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Züleyha Aldoğan'ın ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün tam desteği ve azimli koşturmacamız sayesinde öngörmediğimiz zorlukları aşarak hayalimizi gerçeğe dönüştürüyoruz."

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu