YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 04 Ağustos 2012

"Ekolojik tarım ruhu da besler"

  • 30 Temmuz. 2012 Ntvmsnbc
    Eskişehir Mayıslar Köyü’nden Şafak Eren: “Ekolojik tarımla ilgilenmek insanı manevi olarak besliyor”

    Şişli %100 Ekolojik Pazarın üreticilerinden Şafak Eren, altı yıldır ekolojik tarımla ilgileniyor. Pembe domates, salatalık başta olmak üzere hemen hemen her çeşit sebze-meyve üreten Şafak Eren’i, en çok ürettiklerini ekolojik pazarlarda satmak heyecanlandırıyor.

    “Çünkü” diyor Eren, “Bu pazarlar öyle sosyal ve öyle canlılar ki… Edindiğiniz dostlukların, hiç tanımadığınız insanlarla kurduğunuz diyalogların ve böyle bir oluşumun içinde yer almanın mutluluğu hiçbir şeyle kıyaslanamaz”. Şafak Eren Buğday Derneği’nden Leyla Aslan Ünlübay’ın sorularını yanıtladı.

    -Ekolojik tarıma ne zaman başladınız, daha öncesinde hangi işle ilgileniyordunuz?
    Ekolojik tarımla tanışmam altı yıl öncesine dayanıyor. Ancak kendi üretimimi yapmaya başlayalı dört yıl oldu. Ekolojik tarıma başlamadan önce sağlık sektöründe devlet memuru olarak çalışıyordum. Emekli olduktan sonra, yıllarca çalışan biri olarak kendimi boşlukta kalmış gibi hissettim. Ekolojik tarım yapan bir arkadaşım vardı ve ona emekliliğe alışamadığımı kendisine destek verebileceğimi söyledim.  Yaklaşık iki yıl onunla birlikte üretim yaptık ve Şişli %100 Ekolojik Pazara gelmeye başladım. Yaptığım şey bana o kadar iyi geldi ki ‘ben neden kendi arazimde üretim yapmayayım’ dedim. Şimdi yine hem o arkadaşıma destek için onun ekolojik ürünlerini pazarlara getiriyor, hem de kendi arazimde sertifikalı sebze-meyve üretiyorum.

    -Çevrenizden aldığınız olumlu ya da olumsuz tepkiler neler oldu?
    Köyde üretim yapan çiftçilerin hepsi bu işin olmayacağını, asla yapamayacağımı söylediler. “Ne güzel devlet memuru emeklisisin otur emekliliğinin tadını çıkar boşu boşuna kendini maddi-manevi zarara sokma”  diyenler bile oldu.

    -Ekolojik üretime başladıktan sonra karşılaştığınız zorluklar neler oldu peki?
    Aslında ben bu konuda biraz şanslıyım. Yanında ona destek vermek için çalıştığım çiftçi arkadaşım bana yol gösterdi, çok yardımcı oldu. Ayrıca birlikte çalıştığımız sertifikasyon kuruluşundaki kişiler de ne zaman başımız sıkışsa imdadımıza yetişti. Deneme yanılma yoluyla bizde bir şeyler kattık üzerine tabii.

    -Ekolojik tarıma başladığınız günden bu yana edindiğiniz en önemli tecrübeler neler oldu?
    Aslında hangi işle ilgilenirsen ilgilen mutlaka o işle ilgili tecrübeler ediniyorsun. Ekolojik tarımla ilgilenmenin en güzel tarafı insanı manevi olarak besliyor olması. Tabii bunda Şişli % 100 Ekolojik Pazarın katkısı çok büyük. Beni en çok heyecanlandıran ürettiğim ürünleri ekolojik pazarlarda satmak. Çünkü bu pazarlar öyle sosyal ve öyle canlılar ki, edindiğiniz dostlukların, hiç tanımadığınız insanlarla kurduğunuz diyalogların ve böyle bir oluşumun içinde yer almanın mutluluğu hiçbir şeyle kıyaslanamaz.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu