YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 02 Ağustos 2012

Leylekler Tepesi'nin misafirleri göçe hazırlanıyor

  • 28 Temmuz 2012 Cumhuriyet
    Türkiye'nin en büyük leylek kolonilerinden birinin bulunduğu Beyşehir Gölü kıyısındaki Leylekler Tepesi'nde, bahar döneminde dünyaya gözlerini açan yavru leylekler, uçuş talimlerine başladı.

    Beyşehir'e bağlı Adaköy beldesinde bulunan Leylekler Tepesi'ni yaşam alanı olarak seçen leylekler, yuvalarda dünyaya ilkbahar döneminde gözlerini açan minik yavrularıyla seyrine doyum olmayan görüntüler sergiliyor.

    Adaköy Belde Belediye Başkanı Nihat Ulu, beldede ardıç ağaçlarıyla kaplı bölgenin, yüzlerce leyleğin yaşam alanı olarak seçtiği bir mekan olduğunu söyledi. Tepedeki her ardıç ağacında bir leylek yuvasının görülebileceğini anlatan Ulu, Mart ayında yerleşmeye gelen göçmen konukların, Ağustos ayının ortalarına kadar burada kaldığını, ardından daha sıcak ülkelere göç ettiğini belirtti.

    2 bin 500'den fazla leylek bulunuyor
    Ulu, yuvaları mesken edinen leyleklerin ilkbahar döneminde yavruladığını, dünyaya gözlerini açan yeni fertlerin ise biraz gelişip büyüdükten sonra bölgede göç hazırlığı çerçevesinde uçuş talimlerine başladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
    ''Temmuz ayının sonlarında leylekler göç hazırlığına şimdiden başladı. Şu anda leyleklerin yavrularına uçuşu öğretme zamanı. Anne leylekler, bugünlerde ovadan getirdiği solucan, yılan, kaplumbağa, fare gibi yiyeceklerle yavrularını besleyip büyütüyor. Anne leylek besin getirdiği zaman yavruları da onları büyük bir heyecan ve iştahla tüketiyor. Burada 500 yuva olduğu, hepsinde de 4-5 yavru bulunduğu düşünülürse toplam 2 bin 500'den fazla leylek bulunduğu sonucu ortaya çıkar. Bu leylekler Ağustos ayının 15'inden sonra bölgemizdeki Apsıngır Ovası'nda çevreden gelenlerle birlikte toplanarak birkaç geceyi birlikte geçirdikten sonra büyük göçe başlıyorlar.''

    Fotoğraf sanatçılarının gözde mekanı
    Ulu, Leylekler Tepesi'nin yeterince tanıtılamadığını, amaçlarının bölgenin tanıtımını en iyi şekilde yapmak olduğunu ifade ederek, ''Buraya leyleklerin toplanma merkezi de diyebiliriz. Vatandaşlarımızda da leyleklerle özdeşleşme oldu. Hiçbir insanımız onlara zarar vermez, herhangi bir rahatsızlığı ya da yaralanması olduğu zaman vatandaşlarımız alır evine götürür, gerekli bakımını yapar. Burası ayrıca, Türkiye'nin dört bir yanından gelen fotoğraf tutkunu ya da sanatçılarının da gözde bir mekanıdır'' diye konuştu.

    Adaköy beldesinin simgesi haline gelen leylekler konusunda yaşadıkları en önemli sıkıntının elektrik hatları olduğunu dile getiren Ulu, özellikle yavruların uçuş mevsiminde elektrik akımına kapılıp ölebildiğini söyledi. Bu nedenle zaman zaman beldede elektrik kesintisi yaşanabildiğini anlatan Ulu, bölgedeki elektrik hattının yer altına alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu