YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 01 Ağustos 2012

Caretta carettalar için sahil temizliği

  • 28 Temmuz 2012 Cumhuriyet
    Erdemli ilçesinde caretta caretta yuvalarının bulunduğu sahilde 2013 Akdeniz Oyunları'nda görev yapacak koordinatör ekip tarafından temizlik yapıldı. Ekibin temizlik yaptığı sırada 3 yavru caretta caretta yumurtadan çıkarak denizle buluştu.

    Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü sahilinde yapılan çalışmada, 2013 Akdeniz Oyunları'nda görev yapacak koordinatör ekip, yavru caretta carettaların yumurtalarından çıkıp rahatça denize ulaşmalarının sağlanması amacıyla çevre temizliği yaptı.

    Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, etkinlikte yaptığı konuşmada, caretta carettaların Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından kritik ve nesli tehlikede olan canlılar listesinde olduğunu söyledi.

    Yumurtadan çıkan yavruların denize kendi imkanlarıyla ulaşması gerektiğini ve bu nedenle sahillerin temizliğinin önemli olduğunu belirten Ergene, bazı yavruların güçlük çekmesi üzerine taşlıklı alanları geçmesinde yardımcı olduklarını ifade etti.

    Caretta carettaların korunması için halkın bilinçlenmesinin önemli olduğunu vurgulayan Ergene, ''Mersin sahillerinde yıllardır halkı bu canlılara karşı bilinçli hale getirebilmek için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Plajlarda, okullarda insanları bilinçlendirmek için broşürler dağıtıyoruz. Geçmiş yıllara göre halkımız daha da bilinçlendi'' dedi.
    Ergene, Mersin sahillerinde toplam 124 adet yeşil deniz kaplumbağası olarak da bilinen nchelonia mydas ve caretta caretta yuvası bulunduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
    ''Bu yıl geçen yıla oranla üremede düşüş yaşanıyor. Deniz kaplumbağalarında her yıl dalgalanmalar olur. Bu yıl az olan senelerden bir tanesi. Seneye bu oranın biraz daha fazla olacağını düşünüyoruz. Fazla diye nitelendirirken de dikkat etmek gerekiyor. Çünkü fazla denildiğinde sanki bunların nesilleri korundu, artık korunmasına gerek yok düşüncesi olmasın. Sadece yıllara göre fazla veya az diyoruz. Hala kritik olarak tehlikedeler ve korunmaları gerekiyor.''

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu