YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 08 Mayıs 2012

Son şehir efsanesi: "Rüzgar tarlaları küresel ısınmaya neden oluyor"

  • 3 Mayıs 2012 Yeşil Ekonomi
    Rüzgar enerjisi sektörünü hedef alan çarpıtılmış habere tepkiler artıyor.

    Bir grup araştırmacının rüzgar enerjisi santrallerinin bölgesel hava sıcaklığına etkisini inceleyen bir çalışmasının, Amerikan Fox News kanalı tarafından çarpıtılarak haber yapılmasının ardından bir anda küresel düzeyde rüzgar enerjisine yönelik büyük bir bilgi kirliği oluştu.

    New York-Albany Üniversitesi'nden Liming Zhou ve ekibi ABD'nin Teksas eyaletinde 2,358 rüzgar türbininin bulunduğu bir alanda yaptıkları bir çalışmayı Nature Climate Change'de yayınlamıştı. Çalışmada ilgili alanın 2003-2011 yılları arasındaki sıcaklık ortalamaları uydu verileri aracılığı ile incelenmiş ve rüzgar türbinlerinin bulundukları alanın etrafındaki yüzey sıcaklığını ağırlıklı olarak geceleri olmak üzere ortalama 0.7 derece artmasına neden oldukları tespit edilmişti. Çalışmada bu durumun ise rüzgar türbinlerinin atmosferin üst katlarında biriken sıcak havanın yüzeye doğru yayılmasına yol açması nedeni ile oluştuğu belirtiliyordu.

    Çalışmanın ilk olarak iklim değişikliği iddialarına yönelik muhalif tutumu ile bilinen Amerikan Fox News kanalı tarafından "Araştırmacılar rüzgar enerjisi santrallerinin küresel ısınmayı arttırdığını söylüyor" başlığı ile verilince haber kısa zamanda Türkiye dahil olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde yayın kuruluşları tarafından aynı şekilde verilmeye başlandı.

    Ortaya çıkan durum nedeni ile resmi bir açıklama yapmak zorunda kalan New York - Albany Üniversitesi açıklamasında Liming Zhou liderliğindeki araştırmacıların bulgularının rüzgar türbinlerinin hava sıcaklığının artışına neden olduğunu değil sadece sıcak havayı yüzeye tekrar dağıtımına yol açtığını gösterdiğini bunun ise özü itibari ile atmosferde sera etkisi yaratan gazların oranının artması ile oluşan geniş ölçekli ısınma etkisinden farklı olduğu belirtildi.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu