YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 20 Mart 2012

Dikkuyruklara nüfus sayımı

  • 19 Mart 2012 Ntvmsnbc
    Nesli tüm dünya ölçeğinde yok olmak üzere olan Dikkuyruk için nüfus sayımı yapıldı. Son 15 yılın en yüksek sayısı olan 3967 birey Balıkesir Kuş Cenneti Milli Parkı’nda sayıldı.

    Doğa Araştırmaları Derneği tarafından Orman ve Su İşleri Bakanlığı adına yürütülmekte olan Kuş Cenneti Milli Parkı kuşlarının düzenli olarak izlemesi projesi kapsamında 10 Mart 2012 tarihinde yapılan araştırmada 3967 birey Dikkuyruk Ördeği sayıldı.

    Doğa Araştırmaları Derneği Tür Koruma ve İzleme Sorumlusu olan ve düzenli sayımları gerçekleştiren Süleyman Ekşioğlu bu sayının son 15 yıl içerisinde bir alanda görülmüş olan en büyük dikkuyruk ördeği popülasyonu olduğunu söyledi. Dikkuyruk ördeğinin ülkemizde bulunan kuş türleri arasında dünyada en üst düzeyde korunması gereken tür olduğunu belirten Ekşioğlu, tüm dünyadaki toplam nüfusunun 7900-13100 birey olarak tahmin edildiğini söyledi. Ekşioğlu “son sayımımız gösteriyor ki dikkuyruk ördeğinin dünya nüfusunun üçte biri Manyas Kuş Cenneti’nde bulunuyor” dedi.

    Dikkuyruk ördeği Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından hazırlanan ve dünyadaki canlıların koruma durumlarını belirten Kırmızı Liste’ye göre  “Nesli Tehlikede (Endangered / EN): Tür, yakın bir gelecekte, yüksek yok olma (doğal olarak) tehlikesi ile karşı karşıyadır” olarak sınıflandırılan türler arasında. Dikkuyruk ördeklerinin neslinin tehlike altında olmasının sebeplerinin başında, sulak alanların yok edilmesi veya kalitelerinin bozulması gelmekte.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu