YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 01 Mart 2012

Akıllı çiftçi

  • 28 Şubat 2012 Ntvmsnbc
    Lübnan’ın Suriye sınırına yakın Bekaa Vadisi’ndeki Qaa kentinde bir keçi çiftliği olan Hasan Istaytiyyah, ülkede nadir bulunan bir lükse sahip, o da 24 saat kesintisiz elektrik.

    Dr. Uygar Özesmi Gezegen'in Geleceği adlı radyo programında ilginç bir uygulamaya dikkat çekti. Özesmi anlatıyor: "Lübnan’ın Suriye sınırına yakın Bekaa Vadisi’ndeki Qaa kentinde bir keçi çiftliği olan Hasan Istaytiyyah, ülkede nadir bulunan bir lükse sahip, o da 24 saat kesintisiz elektrik.

    Çiftlik evinin çatısına güneş enerjisi sistemi yerleştiren Istaytiyyah, artık günde sadece altı saat elektrik verilen ülke şebekesine bağımlı değil.

    Diğer birçok Lübnanlı gibi elektrik kesintilerini sıkça yaşayan Istaytiyyah, bir çevre danışmanlık firmasının reklamını izledikten sonra güneş panellerini çiftliğine kurmaya karar vermiş. Lübnan’da elektrik enerjisine talep giderek artıyor ama uzun süren savaş dönemlerinde bu konulara eğilemeyen ülkede, alternatif enerjilere yönelik çabalar da pek yok.

    Üstelik Lübnan’da kuzeyin sert rüzgarları rüzgar santralleri için gerekli potansiyeli sunuyor ve yılda 300 günlük güneşlenme süresi ile güneş enerjisi için de ideal imkanlara sahip; buna rağmen Lübnan kişi başına en yüksek karbon ayak izine sahip ülkeler arasında. Lübnan’da umuyoruz Istaytiyyah güneş enerjili çözümü diğerlerine de örnek olur, ve ülkede yenilenebilir enerjiler hızla artar."

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu