YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 19 Aralık 2011

Şimdi file zamanı

  • 18 Kasım 2011 Ntvmsnbc

    Muğla Belediyesi tarafından ''Çevre bilinci ile alışveriş yapalım, bez torba kullanalım'' kampanyasıyla vatandaşların naylon poşet kullanımının azaltılması hedefleniyor.
     
    Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, kampanya kapsamında pazar yerinde yaptığı konuşmada, amaçlarının gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak olduğunu söyledi.

    Kampanya çerçevesinde naylon poşetlerin kullanımının önüne geçmeyi hedeflediklerini belirten Gürün, ''Çevre hassasiyeti içinde Muğlalı hemşehrilerimizin naylon poşetleri bırakmalarını istiyoruz. Çocukluk dönemlerimizde kullandığımız nostaljik fileleri vatandaşlarımıza ücretsiz dağıtıyoruz. Amacımız naylon poşetlerin kullanımının önüne geçmek. Muğla'da günde 180 ton çöp toplanıyor. Bunun yüzde 4,8'i naylon poşet. Biz bunların 3,5 ton kadarını toplayabiliyoruz. Fakat hala toplanamayan, dolayısıyla çevreye büyük kirlilik yaratan poşetler var'' dedi.

    Naylon poşetlerin doğada uzun yıllar yok olmadığı için büyük çevre sorunu oluşturduğuna işaret eden Gürün, şöyle konuştu: ''Bir naylon poşetin bin yıl yok olmadığını düşünürseniz, büyük bir çevre kirliliği oluştuğunu söyleyebiliriz. Bunu son yağmurlarda da farkettik. Yağışlarla birlikte dere kenarlarında büyük bir naylon poşet yığını oluştu.Bunlar içinde en tehlikeli olan da, atıklardan toplanarak yeniden yapılan siyah renkli poşetler. Bunlar çevre için olağanüstü zararlı. Meyve ve sebzelerin bu poşetle temas etmesiyle kanserojen maddeleri alıyoruz. Muğla'nın kesinlikle naylon poşeti bırakmaya çalışırken siyah poşetleri de kullanmaması lazım. Bununla ilgili belediye olarak gerekli çalışmayı yapıp yaptırımlarımızı ortaya koyacağız.''

    Nostaljik filelerin satışlarının yapılması için esnafa telkinde bulunacaklarını anlatan Gürün, ''Şehrimizde nostaljik fileleri gün geçtikçe yaygınlaştıracağız. Böylece Muğla'nın çevreyi kirletmeden çok daha temiz bir çevrede tüketim yapmasını sağlamaya çalışıyoruz'' dedi.

    Muğla Belediyesi Çevre Geliştirme Derneği Başkanı Nihal Yılmaz ise naylon poşetlerin günlük hayatta ve alışverişlerde sık kullanıldığını ifade ederek, ''Alışveriş merkezlerinde genellikle ücretsiz verilen bu poşetlerin kullanımını en aza indirmek için başta tüketiciler olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara önemli görevler düşmektedir'' diye konuştu.Konuşmaların ardından Muğla Belediyesi tarafından yaptırılan yaklaşık 2 bin nostaljik file, Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün ve belediye çalışanları tarafından pazar yerinde vatandaşlara ücretsiz dağıtıldı.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu