YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Ekim 2011

Orkinosta kaçak avlanma korkunç boyutlarda

  • 18 Ekim 2011 Cumhuriyet

    Çevre örgütü Pew tarafından hazırlanan bir rapor, Atlantik ve Akdeniz orkinosunda her yıl artan kaçak avlanmanın korkunç boyutlara ulaştığını ortaya koydu.

    Rapora göre 2008 yılında, Uluslararası Atlantik Orkinoslarını Koruma Komisyonu (ICCAT) tarafından belirlenen kotaların yüzde 31 üzerine çıkan kayıt altına alınmış orkinos ticareti 2009 ve 2010 yıllarında kotaları ikiye katlamış.

    Pew çevre örgütünün raporuna göre, ICCAT 2009 yılı için kotayı 21 bin 780,5 ton olarak belirlerken kayıtlı ticaret bu miktarı yüzde 75 aşarak 38 bin tonu aşmış. Geçen yıl ise daha da kötüleşen bu oran, 13,5 bin ton kotaya karşın 32,6 bin ton ticaret şeklinde gerçekleşmiş.
    ICCAT uzmanları, bu ölçüde kaçak avlanmanın devam etmesi halinde Akdeniz orkinosu stokunun 2022 yılında tükenmemesi ihtimalinin yüzde 24'ten az olduğu uyarısında bulunuyor.
    Pew'e göre dev ağlar kullanan sanayi tipi balıkçı gemileriyle avlanan orkinoslar Akdeniz çevresindeki balık çiftliklerine nakledilerek sahte belgelerle piyasaya sürülüyor. İtalya başta olmak üzere bazı Akdeniz ülkelerinde akıntı ağı avcılığı gibi yasak ekipmanların kullanımı devam ediyor.

    Pew, 11-19 Kasım'da İstanbul'da gerçekleştirilecek ICCAT yıllık toplantısında, orkinos ticaretinde kağıt belgeden elektronik belgelemeye geçilerek yolsuzluk ve sahteciliğin önlenmesi ve İtalya'daki akıntı ağı avcılığına karşı ''anlamlı yaptırımlara başvurulması'' çağrısında bulundu.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu