YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 29 Eylül 2011

Kadıköy'den 'Kutup Ayısı' geçti

  • 24 Eylül 2011 Radikal

    Kadıköy'de "Küresel Eylem Grubu" tarafından "İklim Değil Sistem Değişikliği" mitingi düzenlendi.

    Tıbbiye Caddesi girişinde toplanan “Küresel Eylem Grubu” üyeleri, yüzlerine taktıkları gaz maskeleriyle hidroelektrik, nükleer ve termik santral karşıtı sloganlar atarak, Kadıköy İskele Meydanı'na kadar yürüdü. Güvenlik kuvvetlerinin tek tek üst araması yaptığı gruptan “kutup ayısı” gibi davranan bir kişinin üzerinde “Doğumu: 1995, Ölüm: İklim Değişikliği” yazması dikkati çekti.

    “Küresel Eylem Grubu” adına hazırlanan açıklamayı okuyan Nuran Yüce, bugün iklim krizini çözmek için 7 kıtada 177 ülkede binlerce etkinlik ve eylem yapıldığını belirterek, “Bugün her türlü değişimin mümkün olduğunu göstermek için tüm dünyadaki dostlarımızla birlikte geleceğimizi ve gezegenimizi kendi çıkarları uğruna yok sayanlara değişim istediğimizi, bu değişimi ellerimizle yapmaya hazır olduğumuzu göstermek için buradayız” dedi.

    Dünyanın her yerinde iklim değişikliği kaynaklı felaketler yaşandığına işaret eden Yüce, bu felaketlerin sorumlularının, “bugüne kadar iklim değişikliğini durdurmak için adım atmayan, insanlığı, tüm canlı yaşamını ve gezegenin geleceğini tehlikeye atan, fosil yakıt şirketlerinin çıkarlarını koruyan hükümetler olduğunu” savundu.
    Somali'de küresel ısınmaya bağlı kuraklık nedeniyle 13,5 milyon insanın açlıkla pençeleştiğini, şimdiden 1 milyon insanın ise iklim mültecisi olduğunu ifade eden Yüce, şöyle konuştu:

    “Dünyada adaletten, barıştan, medeniyetten, dünyanın geleceğinden söz etmek istiyorsanız, Somali için bir şey yapmak istiyorsanız, kömürlü termik santrallerin yapımından derhal vazgeçin. Var olanları kapatın. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına geçin, enerji verimliliği ve tasarrufunu artırıcı adımları vakit kaybetmeden hemen hayata geçirin. Toplu taşımacılığa yatırım yapın, 3. köprü projesinden, nükleer santral kurmaktan ve her derenin üzerine hidroelektrik santraller kurup doğayı yok etmekten vazgeçin diyoruz.”

    Müzik eşliğinde dans gösterilerinin yapıldığı ve halayların çekildiği miting, olaysız sona erdi. Miting nedeniyle Kadıköy'e inen yolların trafiğe kapatılması, bazı vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu