YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 27 Eylül 2011

170 ülkede bisikletli eylem

  • 26 Eylül 2011 Ntvmsnbc

    '350' hareketi 170 ülke ve 6 bin kentte motorlu taşıtlar yerine bisiklete binme eylemi gerçekleştirdi. Eylemler Türkiye'de de hayat buldu.

    Bilim insanları ve iklim uzmanları, iklim değişikliğinin önüne geçilmesi için atmosderdeki kabondioksit miktarının azaltılması gerektiğini söylüyor.

    Atmosferdeki karbondioksit miktarı için güvenli üst sınır milyonda 350 parçacık. Mevcut karbondioksit miktarı ise milyonda 392 parçacık ve her yıl yaklaşık 2 ppm artıyor. Bu oran güvenli sınırın çok üzerinde.

    Atmosferdeki karbondioksit miktarı hızlı bir şekilde milyonda 350 parçacığa inmezse iklim değişikliğinden kaynaklanan felaketler, önümüzdeki yıllarda daha da artarak devam edebilir.

    350.org internet sitesinin öncülüğünde bu sene “Moving planet (Hareketlenen gezegen)” teması ile gezegen çapında eylemler yapıldı. Bu eylemlerden biri de Ankara'daydı.

    350 Ankara, Tüdef, Tükoder, Odtü Mezunlar Derneği, Afsad, PAB gbi sivil toplumca desteklenen bir aktivist grubu ''İklim meselesi hepimizin meselesi artık. Ne araba merkezli ulaşımı kaldıracak yollar, ne de yakılan petrolü kaldıracak atmosfer kaldı. Ankara bugün geleceği için harekete geçmeli'' çağrısıyla yola çıktı. Ankaralılar eylemlerini bisiklet üzerinde gerçekleştirdiler.


    İSTANBUL DA "350" DEDİ

    Eylemlerin İstanbul ayağı ise KEG (Küresel Eylem Grubu), Yeşiller ve Greenpeace tarafından Kadıköy’de gerçekleştirildi.

    Tıbbiye Caddesi girişinde toplanan eylemciler yüzlerine taktıkları gaz maskeleriyle hidroelektrik, nükleer ve termik santral karşıtı sloganlar atarak, Kadıköy İskele Meydanı’na kadar yürüdü. Barışapedal grubunun üyeleri de eyleme bisikletleriyle katıldı.

    Yürüyüşçüler arasında bulunan ve üzerinde “Doğumu: 1995, Ölüm: İklim Değişikliği” yazan “kutup ayısı” ilgi çekti.

    “Küresel Eylem Grubu” adına hazırlanan açıklamayı okuyan Nuran Yüce, bugün iklim krizini çözmek için 7 kıtada 177 ülkede binlerce etkinlik ve eylem yapıldığını belirterek, “Bugün her türlü değişimin mümkün olduğunu göstermek için tüm dünyadaki dostlarımızla birlikte geleceğimizi ve gezegenimizi kendi çıkarları uğruna yok sayanlara değişim istediğimizi, bu değişimi ellerimizle yapmaya hazır olduğumuzu göstermek için buradayız” dedi.

    Mitingde daha sonra Açık Radyo’dan Ömer Madra ile Yeşil Gerze Platformundan Şengül Şahin konuşma yaptılar.

    Miting Bajar ve İlkay Akkaya konserlerinin ardından sona erdi.

    İZMİR'DE 350 HAREKETİ

    “Moving planet (Hareketlenen gezegen)” sloganıyla iklim değişikliğini durdurmak için dünyanın dört bir yanında eş zamanlı olarak yapılan 350 ppm eylemi İzmir’de de yapıldı.

    İzmir Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde saat 18:30'da toplanan gruplar yürüyüş ve basın açıklaması yaptı. Küresel Eylem Grubu, Karşı Bisiklet, Akdeniz Yeşilleri Derneği, Greenpeace, Yeşiller ve İzmir Bisiklet Derneği üyelerinden oluşan gruplar vuvuzela, düdük, slogan ve ıslıklarla iklim değişikliğine dikkat çekti.

    ANTALYA PEDAL ÇEVİRDİ

    Antalya'da da  ''350 Antalya'' oluşumu üyeleri, kent merkezinde pedal çevirdi.Antalya Büyükşehir Belediyesi ile bazı taraftar grupları ve sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği eylemde, Atatürk Parkı'nda buluşan ''350 Antalya'' oluşumu üyesi yaklaşık 100 kişi, yüzlerini yeşil ve maviye boyadı. Bisikletlerine de balonlar asan grup üyeleri ellerinde, ''Bisiklet karne hediyesi değildir'', ''Arabadan indik, bisiklete bindik, gezegeni sevdik'', ''Fosil yakıt  yakma, geleceksiz bırakma'', ''şehir merkezi araç trafiğine kapatılsın'' yazılı  pankartlar ile Büyükşehir Belediyesi'ne kadar pedal çevirdi.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu