YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 23 Eylül 2011

Afrodizyak için gergedan öldürüyorlar

  • 22 Eylül 2011 Ntvmsnbc

    Boynuzunun cinsel gücü artırdığına inanılan yüzlerce gergedan çetelerin kurbanı oluyor.  Boynuzu bir milyon dolara kadar alıcı bulan gergedanlar için hayvan koruma örgütleri radikal bir önlemle devrede.

    Bir gergedanı yakalayıp, testereyle boynuzunu kesiyor ve kan kaybeden hayvanı ölüme terk ediyorlar. 2010 yılında 333 gergedan, boynuzu için bu şekilde öldürüldü. Güvenlik önlemlerinin artırılmasına rağmen bu yıl rakam ancak 280’e düşürülebildi. Koruma altında olan 2 bin 300 doğal parkı işleten "The Wildlife Trusts" adlı organizasyondan Taan Coetzee; Tayland, Vietnam ve Çin’e kaçakçılıkla daha fazla mücadele etmeleri için baskı yapılması gerektiğini söylüyor.

    AFRODİZYAK OLARAK KULLANILIYOR
    Bir gergedan boynuzu Asya pazarında bir milyon dolara kadar alıcı buluyor. Çünkü Çin tıbbında gergedan boynuzunun şifa verdiğine inanılıyor ve boynuzun tozu da cinsel gücü artırmak için kullanılıyor. Ayrıca gergedan boynuzundan yaygın olarak kılıç kabzası yapılıyor. Talep çok olunca avcı çeteler de gergedanların peşini bırakmıyor. Güney Afrika’daki Krüger Ulusal Parkı'nda özel bir koruma ekibi bu yıl çoğu komşu ülke Mozambik’ten gelen 15 kaçak avcı öldürdü.  Kapstadt yakınlarındaki Aquila Doğal Parkı'nda gergedan yetiştiren Searl Derman, üç hayvanı öldürülünce bir veterinerle birlikte ilginç bir yönteme başvurdu. Veteriner Charles van Niekerk gergedanların boynuzunu değersiz hale getirmek için bir zehirli madde enjekte ediyor.

    Veteriner van Niekerk şöyle konuşuyor: "Bu zehirli boynuzlar pazarlarda ayırt edilebiliyor ve kullanıldığı takdirde bazı yan etkileri oluyor. Alıcılar bu boynuzların tüketime uygun olmadığını bilmeli."

    GERGEDAN MAFYASIYLA MÜCADELE
    Charles van Niekerk’in geliştirdiği zehirli sıvı, haşere ilacı ile boya maddelerinin karışımından oluşuyor. Bu sıvı gergedanlara zarar vermiyor ama bu boynuz tozu tüketilmesi halinde insanlarda kusma ve kramplara yol açıyor. Röntgen cihazında ise bu zararlı maddeler hemen fark ediliyor. Bir başka koruma yöntemi ise gergedanların boynuzunun görünen kısmının önlem olarak kesilmesi. Ya da gergedan ticaretini kontrol etmek için satışın yasal olduğu standlar kurulması.

    Ancak Johannesburg yakınlarındaki Rhine Lion Park yetkililerinden Ed Hern boynuzu zehirlemenin gergedan mafyasıyla mücadelede daha etkin bir yöntem olduğunu savunuyor: "Bunun katı bir önlem olduğunun farkındayız. Ancak sonuç almak istiyorsanız üstüne gitmelisiniz. Bir sonraki hayvanın ölmesini bekleyemeyiz. Bir an önce bu katliamı durdurmalıyız."

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu