YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 22 Eylül 2011

Longoz sizi çağırıyor

  • 20 Eylül 2011 Radikal

    Türkiye ve Avrupa'nın 2. büyük longozu olan Acarlar, korunma ve tanıtım atağına kalktı. Sakarya'daki longoz 243 kuş ve 2 bin 300 bitki türüne sahip.

    Binlerce nilüfer suyun üzerinde yeşil bir tabaka oluşturmuş, deniz bisikletinin yarattığı dalgayla sallanıyor. Bir kurbağa nilüfer yaprağına çıkmış güneşleniyor. Sakarmekeler, sutavukları birbiriyle yarışıyor. Suda yükselen dişbudak ağaçlarının yansımaları arasında bir balıkçı, oltasını atmış turnaları bekliyor.

    Ormanla kaplı göl
    Bu manzaralar, İğneada’dan sonra Türkiye’nin ve Avrupa’nın 2. büyük longuzu (içi ormanla kaplı göl-su basar ormanı) Acarlar’dan. Acarlar Longozu Sakarya’nın Karasu ve Kaynarca ilçelerinin kesiştiği noktada yer alıyor. Türkiye’nin ve Avrupa’nın 2. büyük longozunu korumak ve tanıtmak için Doğu Marmara Kalkınma Ajansı yeni bir proje başlattı. 243 kuş türüne ev sahipliği yapan, 2300 bitki çeşidinin tespit edildiği Acarlar Longozu 12 kilometre uzunluğa ve 1.5 kilometre genişliğe sahip. İğneada’dan sonra 2. sırada geliyor. Ancak İğneada’nın 7 parçadan oluştuğu düşünüldüğünde, 1560 hektarlık alana yayılan tek parça halindeki Acarlar, Türkiye’nin en büyük su basar ormanı özelliği taşıyor. Acarlar Longozu 1998’de Birinci Derece Doğal Sit Alanı ilan edilerek koruma altına alındı.

    Çankaya’dan destek
    Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen’in öncülüğünde başlatılan proje kapsamında saklı cennet Acarlar Longozu artık gün yüzüne çıkıyor. Longoz için hem koruma hem de tanıtım amacı taşıyan proje kapsamında tam bir seferberlik başlatılmış durumda.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu