YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 22 Eylül 2011

Çin'de "atık yağ" skandalı

  • 13 Eylül 2011 Ntvmsnbc

    Çin'in 14 ilinde geniş çaplı bir operasyon sonucu ortaya çıkarılan skandal, ülkedeki gıda sektöründe yaşanan çeşitli hile olaylarına bir yenisini ekliyor.

    İşlemden geçirilerek yeniden satışa sunulan atık kızartma yağına "oluk yağı" deniyor. Bu yağlar gerçekten de lokantaların arkalarındaki oluklardan kepçelerle toplanıyor. Daha sonra temizlenip yeniden satılıyor.

    Çin'de "oluk yağı" ticareti, yıllardır önemli bir sorun oluşuruyordu. Bu uygulamaya son verilmesi için pekçok kampanya yürütülmüştü.

    Ticareti yürüten şebekeyi ortaya çıkaran ve 32 kişiyi gözaltına alan polis, kansere de yol açabilecek yağın karıştırılarak temizlenip yeniden satışa hazırlandığı 6 gizli fabrika buldu.

    Atık mutfak yağlarını işlemden geçiren firmalardan biri, bu yağları yakıta dönüştürdüğünü söylüyordu ama, aslında eski yağları taze kızartmalık yağ olarak piyasaya sürüyordu.

    Çin'de gıda maddeleri alanında son yıllarda patlak veren ve büyük kaygı uyandıran diğer skandallar arasında ağartılmış mantarlar, dana etine benzetilmiş domuz eti ve bebekler için boyalı süttozu satışları bulunuyor.

    Çin toplumunda birçokları gıda maddelerinin güvenliğinden kaygı duyuyor ve bütçesi yeten Çinlilerin yerli ürünlerden ziyade ithal besin maddelerini satın almaya yöneldiği gözleniyor.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu