YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 07 Temmuz 2011

İnci kefalinin yolculuğu

  • 06 Temmuz 2011 Ntvmsnbc

    Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan ve üreme döneminde başlattığı göç nedeniyle avlanması yasaklanan inci kefalinin av yasağı sona erdi.

    Van Gölü'nde avlanarak geçimlerini sağlayan balıkçılar, av yasağının bitmesinin ardından ağlarını göle bıraktı

    Türkiye'nin en büyük gölü Van Gölü'nün tek sakini inci kefali, üreme dönemi olan 15 Nisan-1 Temmuz tarihleri arasında tatlı su ağızlarına başlattığı üreme göçünü tamamladı.

    Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan inci kefalinin, göç döneminde avlanması yasak olduğundan 75 gündür teknelerini çalıştırmayan balıkçılar da yasağın kalkmasıyla Van Gölü'ne açıldı. Ağlarını Van Gölü'nün mavi sularıyla buluşturan balıkçılara, yıllardır inci kefalinin neslinin korunması için çalışma yürüten Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı da eşlik etti.

    Prof. Dr. Sarı, gazetecilere yaptığı açıklamada, inci kefalinin bu yıl çok iyi bir üreme dönemi geçirdiğini belirterek, bu yıl balıkçılar açısından verimli bir sezon beklediklerini söyledi.

    Son 20 yıllık uygulamalar dikkate alındığında üreme döneminde yapılan kaçak avcılığın bu yıl en düşük seviyeye ulaştığına dikkati çeken Sarı, ''Bu yıl yaklaşık 2 milyar balık yumurtalarını derelere bırakıp göle döndü. Üreme göçü sırasında 15 bin kişi uçan balıkların göçünü izledi. Kaçak avlanan balık miktarı da geçen yıl 300 ton iken bu yıl 200 tona kadar düştü'' dedi.

    Sarı, 14 bin insanın Van Gölü'nde balıkçılık yaparak geçimini sağladığını bildirerek, tedbirlerin artırılmasıyla 100 bin kişinin balıkçılıkla geçimini sağlayabilecek duruma geldiğini ifade etti.Van Gölü'nde balıkçılık yaparak ailelerinin geçimini sağlayan balıkçılar ise inci kefalinin avlanması yasak olduğu için aylardır göle hasret kaldıklarına değinerek, yasağın kalkmasıyla göle açılmanın sevincini yaşadıklarını ve bereketli bir sezon geçirmeyi umut ettiklerini dile getirdi.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu