YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 02 Haziran 2011

2010'da karbonda rekor kırıldı

  • 01 Haziran 2011 Ntvmsnbc

    Uluslararası Enerji Kurumu, enerji tüketiminden kaynaklanan karbon gazı salımının geçen yıl rekor düzeye çıktığını açıkladı.

    İklim2009 yılındaki mali krizi takiben geçici bir düşüş yaşayan karbon salımı daha sonra tekrar yükselişe geçerek, 2008 yılındaki rekor seviyeyi geçen yıl yüzde 5 daha aştı.

    Yükselen orandan en çok Hindistan ve Çin'deki ekonomik büyüme sorumlu tutuluyor. Fakat uzmanlar, sanayileşmiş ülkelerde de karbon salımının arttığı söylüyor.

    Uluslararası Enerji Kurumu, sera etkisi yapan gazların indirimi konusundaki hedeflere ulaşmanın ne kadar gerçekçi olduğu konusunda şüphelerini dile getirdi.

    Geçen yıl Meksika'nın Cancun kentinde bir araya gelen dünya liderleri, küresel ısınmayı sanayi devrimi öncesine kıyasla en fazla 2 derecelik bir artışla sınırlayabilmek için karbon salımında keskin bir düşüşün gerekli olduğunda anlaşmıştı.

    Bu anlaşmaya karşın CO2 salımının 2010'da yeni bir rekor kırdığına dikkat çeken Uluslararası Enerji Kurumu'ndan Fatih Birol, alarm işaretlerine bir yenisinin daha eklendiğini belirtti.

    Fatih Birol, 2 derece hedefine sadık kalınacaksa, 2020 yılı için öngörülen karbon salımı oranına daha şimdiden inanılmaz biçimde yaklaşıldığını kaydetti.

    Uluslararası Enerji Kurumu, Cancun'da öngörülen hedeflerin hayata geçirilmesinin derhal çok cesur ve kararlı adımlar atılmasını gerekli kıldığını söylüyor.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu