YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 18 Mayıs 2011

İçme suyuna siyanür karıştı

  • 18 Mayıs 2011 Milliyet

    Çevre Mühendisleri Odası, Kütahya’daki kazanın 5. gününde siyanür sızıntısının 4,5 kilometre ötedeki Köprüören köyünün su kaynaklarına ulaştığını açıkladı.

    TMMOB Çevre Mühendisleri Odası’ndan yapılan açıklamada, Kütahya’da Eti Gümüş A.Ş’ye ait gümüş işletmesinde 7 Mayıs’ta siyanürlü çamur barajında meydana gelen kaza sonrasında siyanürün yer altı suyuna karışıp karışmadığını tespit etmek amacıyla bölgedeki içme suyundan 12 Mayıs’ta numune alındığı belirtildi. Numune alma işleminin Greenpeace yetkilileri tarafından yapıldığı ve  akredite olmuş bir laboratuvarda analiz ettirildiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:
    “Kazanın 5. gününde siyanür sızıntısı 4,5 kilometre ötedeki Köprüören köyü su kaynaklarına ulaşmıştır. İçme suyunda normalde hiç bulunmaması gereken ancak en fazla 0,050 ppm (milyonda bir birim) düzeyinde olmasına müsaade edilen siyanür miktarının köy çeşmesinden alınan numunenin analizi sonucunda 0,071 ppm olduğu görülmüştür. Müsaade edilen limit değerlerin yüzde 40 daha üzerinde çıkan siyanürün halk sağlığı üzerinde etkisinin yadsınamaz ölçüde fazla olduğu düşünülmektedir. Kazanın 10. gününde siyanür miktarının yer altı suyunda belireceği ve ilerleyen her gün siyanür miktarının artacağı öngörülmektedir. Gıda kodeksine göre bölgedeki yer altı suyu içilemez durumdadır.”

    ‘Halk tehlikede’
    Kütahya Valiliği’nin bölgede yaptırdığı analizlerin sonuçlarını kamuoyu ile paylaşması gerektiği ifade edildi. Bölgedeki halkın yanlış bilgilendirilmesi ve suyu kullanması durumunda yaşanacaklardan Kütahya Valiliği’nin sorumlu tutulacağı savunularak, “Kütahya’da yapılan ölçümlerin güvenilir olmadığı düşünülmektedir. İlerleyen günlerde odamız tarafından numune alma işlemine devam edilecektir.  Bir an evvel tesisin çevresinde yaşayan halkın ve tesiste çalışanların kanlarındaki siyanür ve ağır metal miktarlarının da ölçülerek kamuoyu ile paylaşılması gerekmektedir. Bu durumda ’siyanür barajından bir gram bile sızıntı yoktur’ gibi halkı yanıltıcı açıklamaların yapılmaması gerekmektedir. Bölgede yaşayan halkın, büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğu ortadır” denildi.

    Bakanlık: Su, içmeye uygun
    Çevre ve Orman Bakanlığı, suda yapılan ölçümlerde siyanür oranının sınır değerin altında olduğunun tespit edildiğini öne sürdü. İçme suyunda kabul edilen siyanür miktarının 0.050 ppm olduğu belirtilen açıklamada, Sağlık Bakanlığı Kütahya İl Halk Sağlığı Laboratuvarı’ndan alınan sonuçlara göre, içme ve kullanma suyunda yapılan ölçümlerde ulaşılan en yüksek siyanür miktarının 0.022 ppm olduğu, bu değerin de yalnızca bir gün ölçüldüğü kaydedildi. Açıklamada, ölçümlerin çoğunda siyanür miktarının ölçülebilir en küçük miktar olan 0.010’un altında kaldığı, tespit edilen siyanür miktarının, suda bulunmasına izin verilen üst sınır olan 0,050’nin çok altında olduğu için, suyun içme ve kullanmaya uygun olduğu yönünde rapor verildiği bildirildi.
     
    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu