YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 07 Nisan 2011

Elektrikli araçla Formula 1

  • 05 Nisan 2011 Ntvmsnbc

    Uluslararası Otomotiv Federasyonu FIA, Formula 1 pistlerinde elektrikle çalışan otomobillerin yarışacağı bir grand prix düzenlemek için harekete geçti.

    Avrupa Komisyonu'nun talebi üzerinde başlayan çalışmaları yürütmek üzere bir komisyon oluşturan federasyonun başkanı Jean Todd, ''yeni enerji türleriyle çalışan araçları içeren kategoriler yaratmak istediklerini'' söyledi.

    Financial Times'a konuşan Todd, elektrikle çalışan otomobillerin yarışacağı ilk Formula 1 yarışının 2013 yılında yapılabileceğini de sözlerine ekledi.

    Todd ve Avrupa Komisyonu'nun sanayi konularından sorumlu üyesi Antonio Tajani'nin konuyu ele almak üzere biraraya geldikleri bildirildi.

    AB üyesi ülkeleri elektrikle çalışan otomobillerin kullanılmasını kamu politikası haline getirmeleri için ikna etme çabası içindeki Tajani, ''Benim görev alanımın önceliklerinden biri Avrupa otomotiv sektörünün bir dönüşüm yaşamasını sağlamak'' dedi.

    AB yetkilisi, Grand Prix'inin F1'in sahip olduğu dev medya bağlantılarını tüketicilerin elektrikli araçlara yönelmelerini sağlamasında kullanılması umudu taşıdıklarını da vurguladı.

    Nissan General Motors ve Peugeot Citroen Amerika Birleşik Devletleri, Japonya aküyle çalışan otomobil modellerini geçtiğimiz aylarda piyasaya sürmüşlerdi.

    Renault, Daimler ve BMW da hem petrol hem de elektrikle çalışan araç üretmeye başladılar. Ancak hem otomobil üreticileri hem de strateji belirleyen çevreler, büyük sübvansiyonlara ve kamu yatırımlarına ihtiyaçları olduğunu söylüyor.

    Planın tüketiciler tarafından kitlesel kabulü için kamu yatırımlarının ise özellikle elektrikle çalışan araçların akülerinin yeniden doldurulmasını sağlayacak istasyonlar için altyapı üzerinde odaklanması gerektiğine dikkat çekiliyor.

    AB yetkilisi Tajani geçen yıl yayımladığı bir raporda ortak elektrik dolum istasyonları stratejisi için bir yol haritası önermiş, birlik ayrıca Avrupa Yatırım Bankası aracılığıyla da yeşil otomobil girişimi çerçevesinde de sektöre 6 milyar euro civarında kredi olanağı sağlamıştı.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu