YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 12 Ocak 2011

Dilovasında çocuklar "kanser" içiyor

  • 10 Ocak 2011 ntvmsnbc.com

    Dilovası’nda yapılan araştırmalarda annelerin sütünde kansere yol açan ağır metallere rastlandı.

    Kocaeli’nin Dilova ilçesindeki sanayi tesislerinin neden olduğu çevre kirliliği uzun zamandır tartışılıyor. Ama bu kez tehlike, iddialara göre çok ileri boyutlara ulaştı.

    Gebze-Hereke yolu üzerindeki Dilovası’nda çok sayıda sanayi tesisi bulunuyor. Neredeyse her mahallede bir fabrika olan Dilovası’nda, sanayi tesisleri ile konutlar içiçe geçmiş durumda.

    Bu sanayi tesislerinin bacalarından çıkan gazlar yerleşim alanlarının hemen yanıbaşında havaya zehir saçıyor. Havayı kirleten bu zehirli gazlar bölge insanının sağlığını da tehdit ediyor. Öyle ki, bölgede kanser vakalarının oranı dünya ortalamasının otuz kat üzerinde...

    Yapılan bir araştırma tehlikenin geldiği boyutu gözler önüne seriyor. Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, havadaki ağır metal partiküllerini çok yoğun olduğunu belirterek şöyle konuştu:

    "Doğan bebeklerin kakasında ağır metal oranı çok yüksek. Annelerin sütünde de ağır metalin yüksek olduğunu izlemeye başladık. Alüminyum var, kadminyum var, bunlar insan vucudunda doğal olarak bulunan şeyler değil... Bunlar dışardan alındığının imaresidir. Dışardan da nereden, havadaki partiküllerden."

    Kocaeli’nin bir diğer ilçesi Kandıra’da da aynı araştırma yapılmış. Prof. Dr. Hamzaoğlu, iki ilçedeki araştırmayı şu sözlerle ifade ediyor:

    "Dilovası ile Kandıra karşılaştırıldığında cennet ile cehennemi ifade edecek boyutta olacağını söylebilirim."

    Dilovası, artık anne sütünü de kirleten bu çevre sorununun bir an önce giderilmesini bekliyor.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu