YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Ocak 2011

Dioksin endişesi

  • 10 Ocak 2011 ntvmsnbc.com

    Almanya, hayvan yemlerinde yüksek oranda bulunduğu tespit edilen dioksin maddesinin yumurta ve et gibi gıda ürünlerine de bulaşması büyük endişe yarattı. Peki gıda ürünlerini satın alırken neye dikkat edilmesi gerekiyor?

    Deutsche Welle Türkçe'nin bu konudaki haberi şöyle:

    Kuru gıdadan sebze ve meyveye, süt ürünlerinden et ürünlerine kadar piyasaya sürülen tüm gıda mamüllerinin hijyen standartlarına uygun olması gerekiyor.

    Bu nedenle, gıda mamülleri sofralara ulaşana kadar üretim tesisinden, nakliyesine ve satışa sunulduğu marketlere kadar belirli standartlara sahip olmak zorunda.

    Gıda mamüllerinin üretim yeri, ayrıca üretim ve son kullanma tarihlerinin yazılı olduğu etiketlerin, belirlenen kriterleri yerine getirmesi gerekiyor.

    Dioksin skandalının ardından Almanya genelinde, ürünlerin üretim ve satış koşulları yeniden mercek altına alınmaya başlandı. Koblenz kentinde bir süpermarketin reyon sorumlusu Thomas Pelzer, "Meyve ve sebzelerin ağaçtan kesildiği kök kısımlarına bakıyoruz. Çünkü bu kısımlar çabucak küfleniyor" diyerek, özellikle çabuk tüketilmesi gereken taze sebze ve meyve ürünlerinde tüketicinin dikkatli olması gerektiğini belirtti.

    Tavuklarda kansorejen endişesi

    Sağlık standartlarına uygun olarak üretilen gıdaların, hijyenik şartlara uygun olarak satışa sunulması gerekiyor. Süpermarketlerin saklama koşulları, yerleştirme sistemleri de bir o kadar önemli.

    “Burada önemli olan elbette ısı derecesi. 5 derece olduğunu ölçtük. Bu da en doğru ısı derecesi” şeklinde konuşan süpermarket sorumlusu Thomas Pelzer, ürünlerin satışa sunulduğu derin dondurucuların ısı ayarlarının sık sık kontrol edilmesi gerektiğini ifade etti.

    Kuru gıda raflarında yapılan denetimlerde ise rafların hijyen şartlarına uygunluğu kontrol ediliyor. Özellikle ambalaj ömrü uzun olan gıda maddelerinin bulunduğu raflarda, güve, örümcek ve benzeri haşaratlara karşı önlem alınması gerekiyor.


    Üretim koşullarının standartlara uygun olması ve doğru şekilde satışa sunulmasının yanı sıra gerçekten sağlığı tehdit edip etmediğinin ortaya çıkarılması için ürünün laboratuvarda da incelenmesi gerekiyor. Nitekim ürünlere bulaşan bakterileri çoğu zaman şeklinden ya da tadından anlamak mümkün değil. Özellikle tüm et ve süt ürünlerinin bakterilere karşı test ediliyor.

    Almanya'da hayvan yemi ve gıda maddesi kontrolleri eyaletlerin yetki alanına giriyor. Tüm eyaletlerde yıllık ürün kontrolleri yapılıyor. Laboratuvarda, gıda maddeleri mikrobiyolojik taramadan geçiriliyor. Derin dondurucudan alınmış ürünler doğru kıvama gelinceye kadar bir makine yardımıyla yoğruluyor. Homojen hale gelen üründe bakteri taraması yapılıyor.

    Tüm denetim ve kontrollere karşın dioksin skandalı ortaya çıkmadan çoktan raflarda yerini almış ürünler endişe yaratmaya devam ediyor.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu