YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 20 Aralık 2010

İklim değişikliği sağlığı da bozuyor

  • 16 Aralık. 2010 ntvmsnbc

    İklim değişikliği insan sağlığını da olumsuz etkiliyor. 2003 ve 2006 yıllarındaki aşırı sıcaklar çok sayıdaki kişinin tansiyon ve kalp yetmezliğinden ölmesine yol açtı.

    Deutsche Türkçe'nin haberi şöyle:

    Alman çevre örgütü Germanwatch’ın  3 Aralık’ta Birleşmiş Milletler Cancun İklim Zirvesi’nde açıkladığı  2010 Küresel İklim Risk Raporu'nun verilerine göre, son 20 yılda kaydedilen 14 bin aşırı hava durumu  650 bin can aldı. Bu olağanüstü hava koşulları Almanya’nın Bonn kentinde Almanya Çevre Bakanlığı, Federal Çevre Dairesi ve Alman Hava ve Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğü uzmanlarınca mercek altına alındı.

    İklim değişikliğinin insan sağlığı üzerinde çok olumsuz etkileri olduğuna yönelik görüşler var. Federal Almanya Cumhuriyeti Çevre Bakanlığı’ndan Jürgen Becker, Almanya’nın olağanüstü hava koşullarına kendisinin hazırlıklı olması gereken ülkeler arasında yer aldığını söylüyor ve ekliyor: "Beni, sıcak hava dalgaları endişelendiriyor. 2003 ve 2006 yıllarındaki aşırı sıcaklar çok sayıdaki kişiyi tansiyon ve kalp yetmezliğine yenik düşürdü. Sel felaketleri de bizi endişelendiriyor. Bir yandan can kaybına neden olurken, diğer yandan bulaşıcı hastalıklar ve salgınlara yol açıp, evlerde rutubete neden oluyor. Buna karşı önlem alınmalı."

    Alman  Meteoroloji Genel Müdürü Paul Becker, çevre felaketlerinin başlıca nedeninin, iklim değişikliği olduğunu söylüyor. Becker, "İkisinin arasında mutlak bir bağlantı var. Almanya, hatta tüm dünyada aşırı sıcaklar daha sık görülmeye başlandı. Bu durumda sıcak geçen gece ve gündüzler artıyor ve sıcaklık 20 derecenin altına düşmüyor. Biz buna tropikal hava şartları da diyoruz. Bu hava insan vücudunu olumsuz etkiliyor" şeklinde konuşuyor.

    Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bürosu’ndan Srdan Matic, iklim değişikliğinin insan sağlığına verdiği dolaylı ve dolaysız zararlardan endişe duyduklarını söyledi.

    Matic, "2003 yılında Avrupa'yı etkisi altına alan sıcak hava dalgasında 70 bin kişi hayatını kaybetmişti. Bunların arasında yaşlılar, çocuklar ve mekansızlar çoğunluktaydı. Rusya Federasyonu'nda da aşırı sıcaklar ve tarım alanlarındaki anız yangınlarından dolayı ölü sayısı arttı. Tahminlere göre aşırı sıcaklardan iki hafta içinde 10 ila 20 bin kişi öldü" dedi.

    Aşırı sıcaklar orta ve uzun vadede vücudun susuz kalmasına ve dolayısıyla sağlık problemlerine yol açabiliyor. Meteoroloji Uzmanı Paul Becker çözüm olarak küresel iklim değişikliğine uyum stratejileri geliştirilmesini öneriyor. Hızlı iletişim ve tehlikeli hava koşulları karşısında halkı zamanında uyaracak erken uyarı sistemleri yer alıyor.

    Becker, "Isı Sağlığı Gözlem Uyarı Sistemleri, iklim değişikliğine uyum sağlamada etkili bir yöntem. Bu yöntemle vatandaşlarımızı iş işten geçmeden bilgilendirip gerekli önlemleri almalarını sağlayabiliyoruz. Almanya’nın karşı karşıya kaldığı başka bir tehlike de akarsu ve nehirlerde su seviyesinin yükselmesi. Buna karşı da önlem alınması şart. Baden-Württemberg ve Bavyera Eyaletlerinde su taşkınlarının zararını önleme çalışmaları uzun zaman önce tamamlandı" ifadelerini kullanıyor.

    Dünya Sağlık Örgütü’nden Srdan Matic, insanların küresel iklim değişikliğinden kaynaklanan bu gibi felaketlere her zaman hazırlıklı olmaları gerektiğini söylüyor. Matic, "Esnek olmalıyız, evlerimizi iklim koşullarına uygun inşa etmeliyiz. Ayrıca kalorifer ile soğutma sistemlerimiz de şartlara uygun olmalı. Verebileceğimiz en önemli mesaj şu: İklimi değiştiremeyeceğinize göre, kendinizi değişen iklime uydurun" şeklinde konuşuyor.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu