YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 20 Aralık 2010

Soğuk hava, kuşları erken göçe zorladı

  • 18 Aralık 2010 Cumhuriyet

    Avrupa'da etkili olan kış mevsimi nedeniyle, Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan Tuzla Sulak Alanı, farklı türlerden kuşları erken ağırlamaya başladı.

    Muğla- Havaların soğumasıyla birlikte, farklı türlerden kuş sürüleri de Milas-Bodrum kara yolunda bulunan Tuzla Sulak alanına gelmeye başladı. Avrupa ve Afrika kıtaları arasındaki 4 önemli kuş yolundan 2'sinin geçtiği Türkiye'de göçmen kuşlar için en önemli sulak alanlardan biri olan Tuzla Sulak Alanı'na, kuşlar, geçen yıla göre yaklaşık 17 gün erken geldi.

    Bölgeye gelen kuş gözlemcileri, Tuzla Sulak Alanı'nın göçmen kuşlar için önemli bir merkez olduğunu belirterek, şöyle dedi: ''Her yıl 260 kuş türü Tuzla Sulak Alanı'nı ziyaret ediyor. Bu sene havaların Avrupa'da erken soğuması ve doğal yaşamı olumsuz etkileyen kış şartları nedeniyle kuşlar Türkiye'ye geçen yıla göre 17 gün erken gelmeye başladı. Sulak alanı ziyaret eden kuşlar arasında çoğunluğu, balıkçıl, flamingo ve ördekler oluşturuyor. Avrupa'da kış ayları zor geçince burada bulunan kuşlar sulak alana göç ediyor. Sulak alana göç eden kuşların kaçak avcılardan korunması için önlem alınmalı''


    Kuşları bekleyen tehlikeler

    Milas Kaymakamı Bahattin Atçı ise Tuzla Sulak Alanı'nın, ekolojik ve doğal yapının korunması için her türlü tedbiri aldıklarını vurgulayarak, şunları söyledi: ''Tuzla Sulak Alanı'ndaki kuş varlığının korunması açısından av yasağını getirdik. Aldığımız yasak kararının uyguloanmasını jandarma ve çevre timleri kontrol ediyor. Tuzla Sulak Alanı'nda kuş varlığı artarak devam ediyor. Sulak alanda bulunan kuş gözlem evi ile çalışmalarımızı sürüyor. Gözlem evini sivil toplum örgütlerinin kullanımı için tahsis edeceğiz, bu konuda bazı gelişmeleri bekliyoruz.''

    Bodrum Habitat Çevre Kozası Üyesi Filiz Dizdar ise Tuzla Sulak Alanı'nın kuşlar ve balıklar için önemli bir üreme ve barınma alanı olduğunu söyledi. Sulak Alan çevresindeki ruhsatlı ve ruhsatsız yapılaşmanın buradaki koruma alanlarına zarar verdiğini iddia eden Dizdar, şöyle konuştu:

    ''Sulak alan çevresinde izinli veya izinsiz açılan kuyular nedeniyle yer altı ve yer üstü suları çekiliyor. Buradaki ekolojik denge bozuluyor. Çevredeki yapılaşma sırasında oluşan gürültü nedeniyle buradaki kuş türleri kuluçkaya yatamıyor. Sulak alanda bulunan kuşlar bir baskı altında yaşıyor. Bölgede yavaş işleyen bir denetim sistemi var. Sulak Alanları Koruma Yönetmeliği'ne uyulmadığı için sulak alan çevresinde yapılaşmaya gidilip koruma alanları daraltılıyor.''

    Tuzla Sulak Alanı'nda 200'ün üzerinde kuş türü bulunduğu bilgisini veren Dizdar, ''Bu kuş türlerinden 20'si bölgede kuluçkaya yatıyor. Bu yıl kış Avrupa'ya biraz erken geldiği için kuşlarda bölgeye erken geldi'' diye konuştu.


    Su kuşlarının cenneti Türkiye

    Türkiye'nin su kuşu varlığı ise Doğa Derneği tarafından gerçekleştirilen ''Ulusal Su Kuşu Sayımları'' ile belirleniyor. 2007 yılında 87 alanda yapılan ulusal su kuşu sayımıyla Türkiye'de 95 türde 1 milyon 629 bin su kuşu tespit edildi. Su kuşlarının konaklama ya da üreme amaçlı kullandığı alanlar arasında Beyşehir Gölü 263 bin adet kuş ile en fazla su kuşu bulunan alan olarak öne çıktı. Bu alanı 148 bin ile Eğirdir Gölü, 122 bin ile de Burdur Gölü izledi. Muğla'da bulunan kuş alanlarının bir bölümü ise ilk 10'da yer aldı.


    Muğla "su kuşu" zengini

    Muğla ve ilçelerinde gönüllü olarak görev yapan ''Kuş Gözlemcileri'', Muğla'nın en önemli kuş alanlarını, ''Bafa Gölü, Güllük Deltası, Dalaman Ovası, Tuzla Sulak Alanı, Gökova Ovası ve Köyceğiz Gölü'' olarak bildirdiler. Gönüllü kuş gözlemcilerinin 2007 yılında yaptığı tespitlere göre, kuşların türleri ve sayılarına göre dağılımı şöyle:

    ''Bafa Gölü: 33 tür 112 bin 795 kuş, Tuzla Sulak Alanı: 30 tür 6 bin 683 kuş, Gökova Ovası: 14 tür 106 kuş, Köyceğiz Gölü: 21 tür 116 bin 747 kuş, Dalaman: 16 tür ve 2 bin 467 kuş''. Turistler ve doğa severler Tuzla Sulak Alanı'nda yaşayan kuş türlerini yakından görebilmek için düzenlenen turlara, fotoğraf makineleri ve kameraları ile katılıyorlar ve gölün çevresindeki köylerde bulunan pansiyonlarda kalıyorlar.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu