YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 27 Ekim 2010

Çevrecilerle Bakan Savaşı Kızışıyor

  • 26.10.2010 Radikal

    Hidroelektrik santrallara (HES) karşı çıkanları ‘rüşvet almak’la ve vatana ihanetle suçlayan Çevre Bakanı’na çevrecilerden aynı sertlikte yanıt geldi: “Çevre Bakanın enerji şirketlerinin taşeronu oldu.”

    Doğa Derneği Başkanı Güven Eken: Çevrecileri vatan haini olarak suçlaması Türkiye’de olan bitenden habersiz olduğunun en güzel kanıtı. Yüzeysel ve gerçekdışı argümanlarla işin içinden çıkmaya çalışıyor. Bakan enerji diyor, suyun boşa aktığını söylüyor. O sular karnımızı doyuran tarım alanları için kullanılıyor. HES’ler Türkiye’deki toplam enerji ihtiyacının yüzde 5’ini karşılayacak. Yüzde 5’lik enerji için 2 bin dereyi yok ediyoruz. Bakan uluslararası enerji sektörünün taşeronu haline geldi. HES şirketlerinin paravanlığını yapıyor. 2 bin dereyi satarken kimden görüş aldı?

    Derelerin Kardeşliği Platformu Sözcücü Ömer Şan: Bu tür suçlamaları yaparken kimleri kastediyorsa o çevreci kuruluşların isimlerini belirterek yapsın. Aksi takdirde suç işliyor. Kamuoyunu ve çevreye gönül bağlayanları yanıltıyor. Bakan da yabancı şirketlerin hamiliğini yapıyor.

    İkizdere Derneği Başkanı Musa Yılmaz: Yapılan açıklamalar iftira ve terbiyesizlik. Onurlu bir mücadele veriyoruz. HES rantı peşinde koşsaydık, “HES’leri bize verin biz yapalım” derdik. Biz zararlarını konuştuk. Veysel Eroğlu kendisi yabancı sermayeyle işbirliği içinde olduğundan kendi yaptığını bizlerin üstüne atıyor.

    TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özel: Çevreciler ve yöre halkı kendi mağduriyetlerine rağmen İkizdere’nin sit alanı ilan edimesi için çabalıyor. Kısa vadeli çıkarları reddederek, doğa korunsun istiyorlar. İnsanlar ineğini satıp mahkeme masraflarını ödüyor. Çevreciler şirketlere ufak bir taviz verse halkın yüzüne bakamazlar.

    Çevre Bakanı Eroğlu, İkizdere kararı için öfkelenmişti

    HES karşıtları ile hükümet arasındaki tansiyon giderek yükselirken HES meselesi de kördüğüm haline geliyor. Çevre Bakanı Veysel Eroğlu ve Enerji Bakanı Taner Yıldız daha önce çeşitli vesilelerle HES karşıtlarının Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını sürdürmek isteyen ‘enerji lobilerinin etkisi altında’ hareket ettiklerini öne sürdü. Ancak çevrecilerin büyük tepkisini çeken bu iddialar söylendiğiyle kaldı. Somut iz, belge, bilgi gündeme gelmedi. Son olarak HES’lerle doldurulmak istenen Rize İkizdere’nin koruma kurulu tarafından doğal sit alanı ilan edilmesine öfkelenen Bakan Eroğlu, önceki gün kararı mahkemeye götüreceğini açıklarken çevrecilere çattı. “Türkiye’de ülkesini seven, vatansever çevreciler de var” diyen Eroğlu, HES’lere karşı çıkanların enerji pastasından pay almak isteyenlerden maddi destek aldığını savunurken HES karşıtlarını da ‘vatansevmezlik’le suçladı.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu