YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 19 Ekim 2010

Orman Köylüsüne Güneş Paneli

  • 18.10.2010 NTVMSNBC

    Orman Köy İlişkileriGenel Müdürlüğü'nce orman köylülerine verilen kredi sayesinde 7 yılda toplam 79 bin 879 aile, suyunu odun yerine güneş enerjisiyle ısıtmaya başladı.
     
    ORKÖY'ün güneş enerjili su ısıtma sistemleri kredisi ile orman köylülerinin refahı ve yaşam kalitesi artırılıp, daha sağlıklı yaşam ortamına kavuşmaları sağlanırken, ağaçlar da kesilmekten kurtuldu.

    Orman köylülerine toplam 101 milyon 757 bin lira kredi kullandıran ORKÖY'ün uygulamasıyla, 399 bin 380 ster yakacak odun tasarrufu sağlandı.

    ORKÖY Genel Müdürü Kemal Yalınkılıç, Türkiye'de 21 bin 218 orman içi veya bitişiği köylerde 1.7 milyon ailenin yaşadığını söyledi.

    Orman köylerinde temizlik amacıyla kullanılan suyun, ocak ve sobalarda ısıtıldığına işaret eden Yalınkılıç, bir ailenin banyo, çamaşır, bulaşık ve genel ev temizliği için günde ortalama 150 litre sıcak su kullandığını belirtti.

    Ocak ve sobada yakıt olarak ormandan elde edilen odunun kullanıldığını ifade eden Yalınkılıç, bir ailenin bu amaçla yılda ortalama 5 ster odun yaktığını, yakılan odundan elde edilen enerjinin ise yüzde 87'sinin bacadan çıktığını ancak yüzde 13'ünün değerlendirildiğini bildirdi.

    ''Üç yılda, üç eşit taksitle'' ağaçlar kurtarıldı

    Odun tüketiminin azaltılması amacıyla orman köylerinde güneş enerjisinin kullanımını yaygınlaştırmayı amaçladıklarını bildiren Yalınkılıç, ilk kez 2004'te Konya İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Orköy Şube Müdürlüğü ekibinin güneş enerjisiyle su ısıtma sistemi tip projesini hazırladığını bildirdi.

    Projenin onaylanmasının ardından Hadim ve Akören ilçelerinde 4 orman köyünde 31 aileye güneş enerjisiyle su ısıtma sistemi projesi için kredi verildiğini ifade eden Yalınkılıç, bunun ardından 2005 yılında Antalya, Konya, Gaziantep, Hatay, Mersin, İzmir ve Zonguldak'ta toplam 533 ailenin krediden faydalandığını anlattı.

    Projenin uygulandığı 7 yılda 79 bin 876 aileye 101 milyon 757 bin 577 lira kredi kullandırıldığını ifade eden Yalınkılıç, hedeflerinin 250 bin aileye ulaşmak olduğunu bildirdi.

    Yalınkılıç, sistem için konut başına ortalama 1450 liranın faizsiz olarak 3 yılda, 3 eşit taksitle geri ödenmesi imkanı tanındığını kaydetti.

    Hem köylüye hem ormana yaradı

    Yalınkılıç, uygulamanın hem orman köylülerinin yaşam kalitesinin artmasını hem de ısıtma amacıyla ormanlardan kesilen ağaç sayısının azalmasını sağladığını bildirdi.

    Güneş enerjisinin alternatifi olan diğer ısıtma araçlarının sürekli harcamayı gerektirdiğini ifade eden Yalınkılıç, güneş enerjisinin ise doğal enerjiyle ısınma sağladığından, ısınma giderinin söz konusu olmadığını vurguladı.

    Bir ünite güneş enerjisiyle su ısıtma sisteminin yılda yaklaşık 5 ster odunun yakılmasını önlediğini belirten Yalınkılıç, 2004-2010 yıllarında güneş enerjisiyle su ısıtma sistemi kredisi uygulamasıyla 399 bin 380 ster yakacak odun tasarrufu sağlandığını bildirdi.

    Yalınkılıç, ayrıca her yıl 10 bin 867 hektar 3 bonitet ve 10 yaşındaki meşe baltalık ormanının kesilmekten kurtarıldığını kaydetti.

    Kemal Yalınkılıç, ORKÖY'ün geçen günlerde İstanbul'da düzenlenen ''Türkiye Uluslararası Yenilenebilir Enerji Kongresi (TIREC 2010)'' tarafından, yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisinin kullanımını yaygınlaştırmada uluslararası ödüle layık görüldüğünü de sözlerine ekledi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu