YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 05 Ağustos 2010

Yüzgeç Çorbasına Talep Yasadışı Avı Körüklüyor

  • 03.08.2010 BBC Türkçe

    Brezilya'da yasadışı köpekbalığı avını Asya'dan gelen talep körüklüyor.

    Asya'da köpekbalığı yüzgeci çorbasına olan talep nedeniyle, Brezilya açıklarında yaklaşık 300,000 köpekbalığının yasadışı avlandığı öne sürüldü.

    Brezilya Çevre için Adalet Enstitüsü, yasadışı köpekbalığı avından sorumlu tuttuğu deniz ürünü ihracatçısı şirketi denizlere verdiği zarar nedeniyle dava ediyor.

    Köpekbalıklarının çoğunun yüzgeçleri kesildikten sonra denize geri atıldığını bildiren Enstitü, Siglo do Brasil Comercio adındaki ihracat şirketinin 2009 yılından bu yana ihraç ettiği 290,000 köpekbalığı karşılığında çevreye verdiği zarar için 790 milyon dolar tazminat istemiyle mahkemeye başvurdu.

    Ekosisteme verilen zarar

    "Doğal yaşama paha biçemeyeceğimiz için, ekosisteme verilen zararı hesapladık" diyen Enstitü Müdürü Cristiano Pacheco, köpekbalığı yüzgeçlerinin büyük kutular içinde Rio Grande do Sul nehri kıyısındaki limanlardan Asya'ya gönderildiğini söyledi.

    Brezilya'da köpekbalıklarının yüzgeçlerini kesmek yasak, ancak köpekbalığı yüzgecinin Asya mutfağının en özel yemeklerinden biri olması nedeniyle, balıkları yüzgeçlerini kestikten sonra tekrar denize atma uygulamasının arttığı söyleniyor.

    Bazı gözlemciler, Çin'de köpekbalığı yüzgecinden yapılan yemeklere talebin artmasını bu ülkede orta sınıfın büyümesine ve gösteriş merakına bağlıyor.

    Brezilya Çevre için Adalet Enstitüsü'nden Cristiano Pacheco ise, köpekbalıklarının yiyecek zincirinin en üzerinde olduğuna dikkat çekerek, yasadışı köpekbalığı avının bu nedenle okyanusun ekosistemine büyük zarar verdiğini kaydediyor.

    Enstitü'nün dava ettiği ihracat şirketine, Brezilya Çevre Bakanlığı da Mayıs ayında bir baskın düzenlemiş ve nereden geldiği açıklanamayan köpekbalığı yüzgeçleri bulmuştu.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu