YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 05 Ağustos 2010

Okyanuslar Tehlike Altında

  • 03.08.2010 Cumhuriyet

    Okyanuslardaki mikroorganizmaların küresel ısınma yüzünden yok olmaya başladığı açıklandı.

    Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, okyanuslardaki phytoplanktonların sayısı ısınmanın etkisiyle azalıyor. Bu canlıların 1899 ile 2008 yılları arasında yüzde 40 oranında yok olduğu kaydedildi.

    Araştırmayı kaleme alan bilim adamı Daniel Boyce, phytoplanktonların yok olmasının, deniz ekosistemi için felaket anlamına geldiğini ifade etti.

    Araştırmaya okyanuslardaki büyük yırtıcı balıkların azalması üzerine başladıklarını anlatan Boyce, şunları söyledi: "Karada ağaçlar ne anlama geliyorsa, okyanus ve denizlerde de phytoplanktonlar o demektir. Okyanuslardaki gıda zincirinin ilk halkasıdırlar. Güneş ışınlarıyla enerji üretir ve okyanusu beslerler. Onların çok olması, okyanusların, iklimlerin, mevsimlerin, balıkların, canlıların kısaca dünyamızın sağlıklı olması anlamına gelir."

    Isısı yükselen okyanuslarda durağan katmanlar oluştuğunu, bu yüzden phytoplanktonların beslenemediğini ifade eden bilim adamı, bu şekilde devam ederse bu canlıların 300 yıl sonra tamamın yok olabileceğini kaydetti.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu