YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 23 Temmuz 2010

Sera Gazı Toprağa Gömülür mü?

  • 22.07.2010 NTVMSNBC

    İklimin ısınmasında rol oynayan karbondioksit gazının sıvılaştırılıp yeraltında depolanması gündemde. Gerekli yasal düzenlemeleri hazırlayan Almanya bu alanda teknoloji önderliğini ele geçirmeye hazırlanıyor. 

    Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, bu teknoloji aslında, Amerikan yönetimine enerji sarfiyatını azaltılması için yapılan çağrılara karşılık olarak geliştirilmişti. George Bush yönetimi, termik enerji santralarının çıkardığı iklim düşmanı karbondioksit gazının sıvılaştırılıp yer altında depolanması için gerekli teknolojiye yeşil ışık yakmıştı.

    Kısaca CCS olarak adlandırılan bu teknolojinin ihracatta önemli rol oynayabileceğini Almanya hükümeti de keşfetti.

    Karbondioksit gazının dumandan ayrılıp yeraltında depolanmasıyla ilgili deneme çalışmalarının 2017 yılına kadar tamamlanması öngörülüyor. Bu çalışmalar, çevre bakanlığına bağlı federal daire ile ekonomi bakanlığına bağlı jeolojik araştırma merkezinin eşliğinde yapılacak. Ekonomi Bakanı Rainer Brüderle ileri sanayi toplumlarının yenilikçilik cesareti göstermesi gerektiğini söyledi.

    Almanya enerji üretiminde karbondioksit emisyonuna son vermeyi hedeflese de fabrikalar ilerde de fosil enerji hammaddesi kullanacak Almanya Ekonomi Bakanı, dünya nüfusuyla birlikte enerji ihtiyacının da artmakta olduğunu ve kalkınma halindeki ülkelerin daha uzun zaman fosil enerji kullanmak zorunda kalacağını dile getirdi.

    Deneme süresince yeraltında depolanacak karbondioksit miktarı yasayla sınırlı tutulacak. Yeni teknolojinin risk ve doğurabileceği zarara karşı deneme tesislerini işletenler özel bir sigorta fonuna para yatıracak. 2017 yılında denemeler tamamlandıktan ve yeni teknolojinin yüzde yüz güvenli olduğu raporla belgelendikten sonra tasarı meclise sevkedilecek.

    CCS teknolojisinin olgunluk karnesi almasına daha yıllar var. Ama Ekonomi Bakanı Brüderle, Alman özel sektörü için yeni iş imkanları doğacığını ve Almanya’nın bu alanda dünyanın teknoloji önderi olduğunu söylüyor.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu