YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Temmuz 2010

Doğanın İncisi; Küre Dağları

  • 20.07.2010 Radikal

    Türkiye'nin doğası en çok korunmuş alanı olan Küre Dağları Milli Parkı, 2013 yılında PAN Parks (Protected Area Network Parks-Korunan Parklar Ağı) unvanını alacak.

    Kastamonu İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Milli Parklar Şube Müdürü Dr. İsmail Menteş, Küre Dağları’ndaki çalışmaların 1995 yılında başladığını ve 2000 yılında 37 bin hektar alanın milli park alanı ilan edildiğini söyledi.

    Küre Dağları’nın Türkiye için çok önemli bir milli park olduğunu belirten Menteş, "Türkiye’nin ilk ve tek PAN Parks adayı Küre Dağları Milli Parkı’dır. Milli park, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yürüttüğü GEF projesi kapsamında GEF odak alanı olarak kabul edilmektedir" dedi.

    Küre Dağları’nın 2013 yılında PAN Parks unvanını alması için istenilen şartları yerine getirdiklerini vurgulayan Menteş, şunları ifade etti:

    "Küre Dağları Milli Parkı’nın ’PAN Parks’ unvanı alması için istenilen şartları yerine getirme çalışmalarımız devam ediyor. 2013 yılında Avrupa’nın el değmemiş yabanıl alanlarının dahil olduğu PAN Parks unvanını alacağız. PAN Parks Avrupa’da insan eli değmemiş yabanıl alanı olan milli parkların dahil edildiği bir korunan alan ağıdır. Avrupa’da 9 PAN Parks alanı var. Biz Türkiye’deki ilk ve tek PAN Parks adayıyız. PAN Parks bir mastır planı, ziyaretçi yönetim planı, eko-turizm planı ve park etrafında turizme uygun tesisler istiyor. Biz bu konularda çalışmalara başladık. Küre Dağları PAN Parks ilan edildiğinde, bu bölgenin tanıtımı ve korunmasında uluslararası destek sağlanacak."

    Eko-turizm faaliyetleri

    Menteş, Küre Dağları’nın aynı zamanda Çevre ve Orman Bakanlığı, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) ve Küre Dağları Ekoturizm Derneği (KED) ile ortak çalışılan, önemli eko-turizm faaliyetlerinin yürütüldüğü bir alan olduğunu belirtti.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu