YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 16 Temmuz 2010

Hint Okyanusu Su Kaynatıyor!

  • 15.07.2010 Radikal

    Hint Okyanusu'nda deniz seviyesi yükseldi. Bilim insanlarına göre milyonlarca insanın hayatı tehlikeye girebilir 

    Bilim insanları, Hint Okyanusu’nda deniz seviyesinin yükselmesinin, Bangladeş, Endonezya ve Sri Lanka’da deniz seviyesine yakın yerlerde yaşayan milyonlarca insanın hayatını tehlikeye soktuğunu belirtti.

    Colorado Üniversitesi ve Ulusal Atmosferik Araştırma Merkezi’nden araştırmacılar, deniz seviyesinin yükselmesinin, iklim değişikliğinin bir parçası olduğunu ve denizlerin ısınması ile atmosferik dolaşım düzenindeki değişikliklerin bunu tetiklediğini kaydetti.

    Araştırmacılar, denizlerin yükselmesinin selleri artıracağını, ekinleri, evleri ve geçim yollarını büyük riske atacağını vurguluyor. Değişiklikleri daha iyi anlamanın, geleceği planlama ve risk değerlendirmesinde önemli olduğu belirtiliyor.

    Bazı yerlerde deniz seviyesi düştü
     
    Öte yandan araştırmacılar, başka yerlerde deniz seviyesinin azaldığını belirlediler. Araştırmada, Seyşel Adaları ve Tanzanya’nın özerk Zanzibar adasında denizin en düşük seviyeye indiği gözlendi.

    Araştırma ekibinin, 1960’lı yıllardan bu yana Hint Okyanusu’ndaki deniz seviyesinin yükseldiğini tespit için med-cezir ölçüm bilgileri, uydu gözlemleri ve bilgisayarda iklim modellerini kullandığı ifade edildi.

    Dünyada deniz seviyeleri genel olarak 3 milimetre yükseliyor. Bilim insanları, hava sıcaklığının artmasından sera gazlarının sorumlu olduğunu belirtiyor. Okyanusların bu fazla ısının büyük bir kısmını içine çektiği, bunun da genişlemelerine ve seviyelerinin yükselmesine neden olduğu kaydediliyor. Daha sıcak havanın, ayrıca buzulları ve Grönland ile Batı Antartika’yı örten buzu erittiği belirtiliyor.

    ABD Başkanı Barack Obama, geçen yıl Nobel Barış Ödülü’nü aldığı sırada yaptığı konuşmada, "Dünya, iklim değişikliği ile yüz yüze gelmezse, yıllarca daha çok çatışmalara neden olacak daha fazla kuraklık, kıtlık ve toplu göç ile karşı karşıya kalacağız" demişti.

    Araştırma, "Nature Geoscience" dergisinin son sayısında yayımlandı.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu