YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 12 Temmuz 2010

Göl Ortasına Yol Yapıyorlar

  • 10.07.2010 Birgün
       
    Antalya’nın Korkuteli yolu üzerinde bulunan Keklicek Gölü, yeni bir tehlikeyle karşı karşıya.

    Kışın yağmur sularıyla dolan, yazın ise kuruyan göl üstüne Karayolları Bölge Müdürlüğü ve Karayolları Genel Müdürlüğü yol yapma kararı aldı, ardından ise çalışmalar başladı. Yolun yeni bir çevre katliamına yol açacağını düşünen yöre halkı ve sivil toplum örgütleri tepkili.

    Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Antalya Şubesi bu duruma olan tepkisini bir bildiriyle ortaya koydu.

    Bildiride 1997 yılında yine aynı bölgede yer alan Avlan Gölü’nün ortasına yapılan yol hatırlatılarak, “Avlan Gölü’nün ortasındaki yolun açtığı zararları, anlamsızlığını ve kaldırılması gerektiğini dile getirirken aynı şehirde bulunan bir başka gölde yine aynı şehirdeki Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün bunu yapması resmen aymazlıktır” denildi.

    ‘Doğayla alay ediyorlar’

    Korkuteli’nin birçok gölünü daha önce kaybettiğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

    “Manay Gölü, Sarıgöl Gölcük Gölü, Genceli Gölü, Keklicek Gölü susuz gölleridir. Ancak bilinmesi gereken Korkuteli’nin çok önemli bir ova olduğu, meyvecilik yaptığı ve de suya çok ihtiyaç duyduğudur.

    Korkuteli kaybettiği gölleri geri kazanması gereken bir ilçeyken şimdi kaybettiği gölü daha da zora sokarak ortasına yol yapılmakta.

    Keklicek Gölü binlerce dönümlük meyve bahçelerine yakın bir göl, nem ve yeraltı suları açısından son derece önemli. Ayrıca bulunduğu yer açısından peyzaj değeri de mevcut. Karayolları Bölge Müdürlüğü ve Karayolları Genel Müdürlüğü kurumunun yöneticisi durumunda olan insanların devlet kurumunun arkasına sığınarak doğa katliamlarını sürdürmesi düpedüz bilimle, doğayla ve insanlıkla alay etmektir.”

    Yetkililere eleştiri

    Açıklamada karayolları yetkilileri de eleştirildi: “Bu şehirde karayolları yol yaparken öyle sanıyoruz ki haritalara, yol yaptığı bölgenin coğrafi durumuna ve bölgenin doğal değerlerine hiç göz atmadan ve de incelemeden yol yapıyor. Eğer inceleyerek ve araştırarak yapmış olsaydı aynı şehirde ikinci kez göl ortasına yol yaparak hata yapmazdı. Kış aylarında sularla dolan ve üzerinde yüzlerce kuşun beslenmesine olanak sağlayan göle bu haksızlığı yapmazdı. Bizler karayollarının derhal göl ortasındaki yolu kaldırmasını, aksi takdirde eleştirilerimizin hızla devam edeceğini ve her ortamda bu eleştirilere muhatap olacaklarını bilmelerini istiyoruz. Antalya Valiliği’nden konuya el koymasını, ayrıca Başbakanlık’tan göl ortasındaki yol trajedilerine son verilmesi için gerekli talimatı hemen vermelerini talep ediyoruz.”

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu