YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Haziran 2010

İklim Değişikliğini Önlemek İçin

  • 24.06.2010 NTVMSNBC

    Deutsche Welle'nin evsahipliğinde Küresel Medya Forumu yapıldı. Forumda 18 ülkede yapılan anketin sonuçları açıklandı: İnsanlar iklim değişimi konusunda endişeli ve  iklim değişimini önlemek için zararlı alışkanlıklarından vazgeçmeye hazırlar...

    Deutsche Welle'nin düzenlediği, iklim değişiminin medyaya yansıması konulu Küresel Medya Forumu sona erdi. Küresel Medya Forumu'nda çıkan en önemli sonuç gazetecilerin iklim değişimi ve etkileri konusunda daha profesyonelleşmesi gerektiği oldu.

    Deutsche Welle Televizyon Bölümü'nün Müdürü Christoph Lanz şunları söyledi: “Bu konuda hazırlanan medya haberlerinin daha iyi duruma gelmesi, gazetecilik kalitesinin daha artırılması gerektiğine odaklandık. İklim değişimi çok karmaşık bir konu olduğu için biz medya mensuplarının da kalite standart çıtasını yüksek tutmamız gerekiyor. Bizler yaptığımız işten emin olmalı, insanlar da bizim yaptığımız işe güven duymalı. Sadece kamuoyundaki görüşleri, ruh halini yansıtmak yeterli değil. Sorunları ve çözümlerini araştırmak, buradan çıkacak sonuçları da kullanıcıya, dinleyiciye, izleyiciye sunmaktır burada sözkonusu olan.”

    Nitekim konferansa katılan Amerikalı bilimci Naomi Oreskes, bilimcilerin dile getirdiği görüşler ile bunların medyadaki yansımaları arasında çoğu kez çelişki oluştuğuna dikkat çekti. Oreskes, bunun, gazetecilerin bilgi eksikliğinden kaynaklandığına işaret etti. Bu yüzden de iklim değişimini fazla önemsemeyenlerin kamuoyunda çok etkili olduğunu belirten Amerikalı bilimci Oreskes, ‘ancak iklim değişimi bilimsel olarak kanıtlanmıştır' dedi. 

    Küresel Medya Forumu sırasında açıklanan, dünyanın dört bir yanındaki 18 ülkeden toplam 13 bin kişi ile yapılmış olan bir anketin sonucu, insanların iklim değişimi konusunda endişeli olduğunu ortaya koyuyor. Diğer bir sonuç daha var; o da, iklim değişimini önlemek için insanların zararlı alışkanlıklarından vazgeçmeye hazır oldukları saptaması. Örneğin birçok kişi, fiyatları yüksek olsa bile çevrenin korunmasını gözeten ürünleri satın almaktan yana.

    Öte yandan Bonn'daki Küresel medya Forumu'nun kapanış gününde fotoğraf yarışmasını kazananlar da açıklandı. Çevresindeki iklim değişimine ilişkin belirtileri fotoğraflarla saptayan Hintli Sudipto Das, birincilik kazanan fotoğrafında ırmakta yüzen çocukları gösteriyor. Önce şirin bir görüntü gibi algılanan bu fotoğrafta, çocukların sular altında kalmış bir tapınağın çatısından suya atladıkları farkediliyor.

    Foruma damgasını vuran isim ise meteoroloji uzmanı Mannava Sivakumar oldu. Sivakumar şu sözleriyle büyük alkış topladı: “Bu gezegende yaşayanlar olarak daha az ile yetinmeyi öğrenmeliyiz. Daha az ile yaşamayı öğrenmek zorundayız ki, diğerleri de hayatta kalabilsin.”

    Üç gün süren ve 54 toplantıyı kapsayan Küresel Medya Forumu'nun son gününde kişisel bazı deneyimler paylaşıldı. Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı Müsteşarı Georg Schütte, kızına ilişkin yaşadığı bir olayı şu sözlerle aktardı: “Bazen çetrefil konulara açıklık getirebilmek için çocukların dilini kullanmak yararlı oluyor. Birkaç gün önce kızım bana ‘baba, lütfen ışıkları söndür, yoksa kutup ayılarını öldüreceksin' dedi.”

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu