YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 14 Haziran 2010

Karacalardan Uzak Durun!

  • 11.06.2010 Radikal

    Karacalar, insanla karşılaştıklarında strese girebildiği, yavrulama dönemindekilerinde ise düşük yapabildiği belirtildi.

    Giresun Çevre ve Orman Müdürü Ali Hıdır, son yıllarda Doğu Karadeniz’in kırsal kesimlerinden kente göçle aralarında karacaların da bulunduğu bazı yaban hayvanlarının populasyonunda artış olduğunu söyledi.

    Yörede karaca popülasyonunun son 10 yılda yüzde 30 arttığını tahmin ettiklerini belirten Hıdır, "Bir süre öncesine kadar yörede nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan karacaların popülasyonu insanların kırsal kesimden göç etmesiyle doğal yaşam alanlarının genişlemesi sonucu arttı. Mevsim şartlarına göre karacalar artık kırsal kesimde her yerde görülebiliyor" dedi.

    Karacaların yılda 1-2 yavru doğurduğunu, yavrulama döneminde 800 ile 2000 rakım arasındaki doğal alanları seçtiğini ifade eden Hıdır, "Mayıs-haziran dönemi karacaların yoğun üreme dönemidir. Yaban hayatın en hassas hayvanlarından biri olarak bilinen karacalar, insanlarla karşılaştığında hemen strese girerek düşük yapabilmektedir. Özellikle bu dönemde karacaların doğal yaşam alanlarından uzak durulması gerekir" diye konuştu.

    Karacaların, özellik yiyecek bulmak için yavrulamalarını düşük rakımlardaki yerleşim alanları sınırlarında yaptıklarını kaydeden Hıdır, "Daha sonra otların büyümesi ve yiyecek sorununun ortadan kalkmasıyla yüksek rakımlardaki doğal yaşam alanına çıkıyorlar" dedi.

    Bu dönemde vatandaşların her hafta ortalama 3 yavru ve yaralı karacayı korunması ve tedavi için görevlilere teslim ettiğini anlatan Hıdır, son olarak kendilerine, Espiye ilçesinin Arıdurak köyünde vatandaşlar tarafından beli ve çenesinden yaralı olarak bulunarak 1 yaşında bir karaca teslim edildiğini, Giresun Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, Hayvan Kısırlaştırma Aşılama ve Tedavi Merkezi’ne götürülen karacanın kurtarılamadığını söyledi.

    Veterine hekim Yeşil

    Giresun Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Hayvan Kısırlaştırma Aşılama ve Tedavi Merkezinin sorumlu veteriner hekimi Fatih Yeşil ise Giresun Belediyesi Sokak Hayvanları Barınağı’nda oluşturulan merkezde, son bir yıldır Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün kendilerine getirdiği yavru ve yetişkin karacaların ilk müdahaleleri, bakım ve beslenmelerini yaptıklarını söyledi.

    Özellikle yetişkin karacaların bir çoğunun çok ciddi yaralanmalarla tedavi merkezine getirildiğini belirten Yeşil, "Bu durumda gelen hayvanların yaşama şansları çok az oluyor. Ancak hafif yaralanmalarla gelen, bakım ve beslemesini yaptığımız hayvanlardan tekrar yaban hayatına kazandırdığımız karacalar da var. Ama burada başarımız sadece yüzde 10 oranında kalmaktadır" diye konuştu.

    Kendilerine son bir ay içinde 10’un üzerinde yavru karaca getirildiğini ifade eden Yeşil, "Bunlar 2-3 günlük, en fazla bir haftalık yavru karacalar. Biz burada ne kadar bakım besleme yapsak da onlar anne sütüne, anne şefkatine ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle vatandaşların yavru karacaları buldukları zaman yaban hayatı ortamından almamalarını rica ediyoruz. Çünkü, köpek ya da diğer yaban hayvanlarından kaçan anne karaca, ölmediği ve yaralanmadığı sürece yavrularını bıraktığı yere dönerek alacaktır" dedi.(aa)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu