YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 14 Haziran 2010

Fosil Enerji Kaynaklarına Veda Zamanı

  • 12.06.2010 Deutsche Welle Türkçe
     
    Meksika Körfezi’ndeki petrol felaketi, gözleri yenilenebilir enerjilere çevirdi. Uzmanlar, kaynakların azalması, iklim değişikliği ve çevre faktörü yüzünden fosil enerji kaynaklarına veda etmek gerektiğini söylüyor.
     
    Birçok uzmana göre, dünyada fosil enerji kaynakları petrol, kömür ve gaza veda etme zamanı artık geldi. Bu, aynı zamanda çevre ile ilgili çalışmalar yürüten sivil toplum örgütlerinin ortak talebi.

    Berlin Ekoloji Enstitüsü’nün Almanya ile ilgili hazırladığı ‘Blueprint Germany’ adlı araştırmanın proje Sorumlusu Felix Matthes, fosil enerji kaynaklarında diretmenin bedelinin ağır olduğunu belirtiyor.

    Matthes, “Meksika’da yaşanan petrol felaketi bize şunu gösterdi; enerji kaynaklarına ulaşımın giderek zorlaşması ve bu sürecin giderek daha hassaslaşan ekolojik sisteme etkisi nedeniyle, günümüzdeki enerji kullanımının bedeli oldukça yüksek“ diyor.

    Dünya Doğayı Koruma Vakfı tarafından yaptırılan „Blueprint Germany“ adlı araştırma, Almanya’nın 2050 yılına kadar sera etkisine yol açan gazların salınımını büyük oranda düşürüp, sıfır karbondioksit hedefine ulaşabileceğini ortaya koyuyor. Bunu yaparken yaşam standartları ve ekonomik büyümeden ödün verilmesi gerekmediğinin de altı çiziliyor.
     
    Geleceğe yatırım
     
    Araştırmanın proje sorumlusu Matthes, yenilenebilir enerjilere yapılacak yatırımın, geleceğe yapılmış anlamlı bir yatırım olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürüyor:
     
    “Çalışmamızda, bu kadar çok olumlu yan etkiye rastlayacağımızı düşünmemiştik. Örneğin su kirliliğini engelleyecek enerji kaynaklarına öncelik vermemiz, petrol fiyatlarının artışından kaynaklanan yoksullukla mücadele etmemiz gerekeceğini ortaya koyduk. Enerji tasarrufu sadece iklim koruma için olumlu bir önlem değil. Aynı zamanda yükselen enerji fiyatlarından daha az etkilenmemizi sağlıyor“ diyor.
     
    İstihdam yaratacak
     
    Sürdürülebilir Kalkınma İçin Kent ve Beldeler Birliği (ICLEI) Başkanı David Cadman ise yenilenebilir enerji kaynaklarına geçilmesiyle oluşacak yeni istihdam alanlarına dikkat çekiyor.
     
    Cadman, “Güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, çevre dostu bina yapımı, toplu taşıma araçları vesaire vesaire… Çevre dostu yeşil bir ekonomiye geçişin bize çok daha fazla istihdam yaratacağı henüz idrak edilemedi” diyor. 
     
    Yaklaşık yirmi yıldır BM iklim müzakerelerini takip eden çevre kuruluşu Greenpeace’ten Cindy Baxter da yeşil ekonomiye geçiş için fazlasıyla neden olduğunu, başka alternatif olmadığını herkesin bildiğini belirtiyor.
     
    Baxter şöyle konuşuyor: “Petrole olan bağımlılığımızdan kurtulmak zorundayız. İklim görüşmelerinde de fosil enerji kaynaklarına bağımlılığı azaltacak ve yerine temiz enerjilere gelecek sağlayacak bir uluslararası sözleşme hazırlanmalı. Bu iklim değişimine karşı mücadeleye de katkı sağlamış olur.“

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu