YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Haziran 2010

"AB Orkinos Av Sezonunu Kapattı..."

  • 10.06.2010 NTVMSNBC

    Mavi yüzgeçli orkinoslar yok olmanın eşiğine bir adım daha yaklaşmışken, AB bu yılki orkinos av sezonunu kapattı.  Sıra Türkiye'de...

    Greenpeace Akdeniz bu konuda şu açıklamayı yaptı:

    Greenpeace sezonun aslında hiç açılmaması gerektiği konusunda uyarmıştı. AB komisyonundan yapılan açıklamaya göre yasak, dün gece yarısından itibaren geçerli. İtalya sezon başında moratoryum ilan etmişti. İspanyol tekneler ise şimdiden limana dönüyor.

    Orkinos avcılığı filosu bulunan bütün Akdeniz ülkeleri 16 Mayıs’ta bu canlıların üreme alanlarına doğru yola çıkmıştı çünkü işin ucunda: 1 Milyar dolarlık bir balık var! Gırgır ağı ile büyük oranlarda (%70 gibi) balık yakalanarak, 2010 için belirlenen kotaya, sezonun kapanmasına bir hafta kala neredeyse ulaşıldı. Bu miktarın neredeyse tümü, zaman zaman bir tek orkinosun değerinin 100,000 dolara çıkabildiği  suşi ve saşimi pazarı için Japonya'ya ihraç edilmektedir.

    Komisyon, Fransa’nın filosunu geri çağırmadaki başarısızlığının üzerine, gırgır avcılığına son verme kararı aldı. Avrupa’daki gırgır ağlarıyla yapılan av, sürdürülebilir balıkçılığın önündeki en büyük engellerden biri. Ama mavi yüzgeçli orkinos katliamı Avrupalı balıkçıların, AB dışındaki ülke bayraklarıyla devam etmesiyle durmadı.

    Az sayıdaki Fransız ve bir Yunan av teknesi hala denizde olmasına karşın, bu teknelerin avlanma kapasiteleri çok fazla. İtalya bu sezon için moratoryum ilan etmişti. İspanyol tekneleri ise şimdiden limanlarına geri çağrıldı bile. Fransız av filosu şu ana dek kendi kotasının %85'ini doldurmuş durumda. Bu yılki avlanma sezonu 15 Haziran’a dek sürüyor. Türkiye ve Libya gibi AB harici bayrak taşıyan teknelerin ise sezon bitiş tarihine dek avlanacağı tahmin ediliyor.

    Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, “Akdeniz’de orkinosları kurtarma seferinden şunları söyledi: “Orkinoslar yok olmanın eşiğinde ve avlanma bu yıl hiç başlamamalıydı. Bu da denizler ve Akdeniz politikalarının başarısızlığının bir diğer örneği oldu. Bilim adamları orkinos avı için uygun kotanın sıfır olduğunu söylemişti. AB filosu dün akşamdan itibaren avı durdurdu. Ancak Türkiye, elindeki 410 tonluk çok daha küçük kota ile hala avlanmaya devam ediyor. Türkiye, acilen bu sezon ne kadar avladığını açıklamalı ve balıkçılarını hemen geri çağırıp bu katliama son vermeli. Orkinosların önemli yumurtlama alanlarından biri olan ve Türk filosunun avlandığı Kıbrıs Kanalı, derhal deniz rezervi ilan edilip balıkçılığa kapatılmalı. Artık mavi yüzgeçli orkinos türünü kurtarmak için sorumluluk üstlenmenin zamanı geldi” dedi.

    Greenpeace orkinos avcılığının durdurulması için bir bir internet kampanyası başlattı.

    Tahminlere göre dünya denizlerindeki mavi yüzgeçli orkinosların yüzde 80'i çoktan avlanmış durumda ve avcılık acilen durdurulmaz ise bu türün soyu tamamen tükenecek. Greenpeace yıllardır daha iyi bir balıkçılık yönetimi ve Akdeniz'de mavi yüzgeçli orkinosların yumurtlama alanlarını da içeren dünya denizlerinin yüzde 40’ını kapsayacak bir deniz rezervleri ağı için kampanya yürütmektedir.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu