YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 08 Haziran 2010

Körfez'de Can Pazarı

  • 07.06.2010 Radikal

    ABD'nin Louisiana sahillerindeki bu kuş çamurun içinde yaşam mücadelesi veriyor, hava almak için savaşıyor, petrol kanatlarına damlıyor. Bilimkurgu filmlerinden çıkmış gibi görünse de görüntü gerçek.

    Bu kuş Mexico Körfezi’ndeki petrol sızıntısının doğal hayat üzerindeki etkisini çarpıcı bir biçimde gösteriyor. Louisiana’da yaşayan kuşlardan pelikanlar artık zorlukla yürüyor ya da Doğu Grand Terre adası yakınlarında karaya vuruyor. Yetkililer bu şekilde yaklaşık 35 kuş bulmuş. Kuşları petrolden temizlemek için deterjanla yıkadıklarını anlatan yetkililer, bazılarının bu kadar şanslı olmadığını söylüyor. 400’den fazla kuşun ölü bulunduğunu anlatan çevreciler, bu tip görüntülerin sızıntının 46. gününe girilmişken BP’ye olan öfkeyi iyice artırdığını anlatıyor.

    Bu arada İngiliz petrol şirketi BP’nin Genel Müdürü Tony Hayward, Meksika Körfezi’nde büyük bir çevre kirliliğine yol açan deniz tabanındaki petrol sızıntısını engellemek için yerleştirilen ‘huni’ sayesinde günde yaklaşık 10 bin varil petrol toplandığını açıkladı. Hayward, BBC1’e yaptığı açıklamada, “Huni günde yaklaşık 10 bin varil (1.600.000 litre) petrol topluyor” dedi. Hayward, huninin petrolün tamamını toplama kapasitesine ilişkin bir soru üzerine, ‘gelecek hafta içinde kullanıma girecek diğer bir toplama sisteminin bulunduğunu, bu iki sistemle petrolün büyük bölümünü toplamayı ümit ettiklerini’ söyledi.

    Hayward, bu kaçağı durduracaklarını, çevreye verilen zararı telafi edeceklerini ve körfez kıyılarını kaza öncesindeki durumuna getireceklerini söyledi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu