YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 31 Mayıs 2010

Felaket Önlenemiyor

  • 30.05.2010 Radikal

    Petrol kuyusunun çamur ve çimentoyla kapatılması girişimi başarısızlıkla sonuçlandı.

    İngiliz petrol şirketi BP, Meksika Körfezi’nde batan platformun ardından büyük bir çevre kirliliğine yol açan deniz dibindeki petrol kuyusunun çamur ve çimentoyla kapatılması girişiminin başarısızlıkla sonuçlandığını bildirdi.

    BP işletme müdürü Doug Suttles, şirketin "kuyunun öldürülmesi" için yaptığı ve 3 gün süren son çalışmanın başarısız olduğuna karar verdiğini söyledi. Söz konusu çalışma, yaklaşık 1500 metre derinlikteki kuyuya ağır yoğunlukta çamur ve çimento pompalanmasını öngörüyordu.

    Kuyudan petrol sızıntısının durdurulamadığını ifade eden Suttles, "şirket olarak sonraki seçeneği uygulamaya karar verdiklerini" kaydetti.

    Söz konusu yeni seçenekte "robot denizaltılar" kullanılarak, sızıntının meydana geldiği arızalı çıkış borularının kesileceğini belirten Suttles, daha sonra kesilen bölgeye önleyici kapak takılmasının planlandığını kaydetti.

    Sızıntıyı kesmeyi amaçlayan yeni çalışmanın tamamlanmasının 4 gün sürebileceğini belirten Suttles, "yeni yöntemin işe yarayacağına inandıklarını, ancak yine de başarılı olunacağına yönelik garanti verilemeyeceğini" kaydetti.

    ABD hükümet kaynakları, Meksika Körfezi’nde 68 ila 151 milyon litre petrolün denize sızdığını, bunun kendi alanında ülke tarihindeki en kötü olay olduğunu dile getiriyor.

    Obama: Uygulanan son yöntemin de başarısızlığa uğramasını çok üzücü

    ABD Başkanı Barack Obama, Meksika Körfezi’nde devam eden ve ülkenin en büyük çevre felaketine yol açan petrol sızıntısının durdurulması için uygulanan son yöntemin de başarısızlığa uğramasının çok üzücü olduğunu söyledi.

    Obama, BP firması tarafından, kuyunun tıkanarak "öldürülmesi" yönteminin başarısız olduğunun duyurulmasının ardından yaptığı açıklamada, bu haberin, "yürek parçalayıcı olduğunu" ifade etti. Yöntemin uygulanmaya başlandığı sırada iyimser bilgiler aldıklarını belirten Obama, "Sonrasında bunun işe yaramadığı anlaşıldı" dedi.

    Gelecek hafta başka bir yöntemin deneneceğini belirten Obama, daha önce hiç uygulanmamış bu yöntemin riskli olduğunu da kaydetti.

    Obama, çalışmalara refakat eden Tuğamiral Mary Landry’nin bugün BP’ye, yeni yöntemin uygulanması direktifi verdiğini belirtti.

    Bu yöntemle "petrolü yükseltici borunun kesilmesi ve üst tarafına bir kapağın monte edilmesiyle sızıntının durdurulması" amaçlanıyor.

    Yöntemin uygulanmasının birkaç günü bulacağını ve riskli olduğunu söyleyen Obama, buna karşın, sızıntının durması için, "iki rahatlatma deliğinin açılmasına kadar" mümkün olan en yoğun çabanın gösterilmeye devam edileceğini kaydetti.

    Petrol yatağına bu rahatlatma deliklerinin açılmasıyla basıncın düşürülmesi ve sızıntının önlenmesi amaçlanıyor ancak bunun tamamlanmasının aylar alacağı belirtiliyor.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu